Distriktslegen

Helse i alt vi gjør!

Samfunnsmedisin

Hva er samfunnsmedisin?

 • Samfunnsmedisin er et fag på systemnivå med fokus på hele befolkningens helse.
 • Samfunnsmedisin handler om å legge samfunnet til rette med helse som premiss.
 • Samfunnsmedisin er helsetjenestenes bidrag til folkehelsearbeidet.

Samfunnsmedisin defineres som grupperettet legearbeid for å:

 1. Ha oversikt over forekomsten av sykdom og helse i en befolkning og de samfunnsfaktorer som påvirker befolkningens helsetilstand
 2. Tilrå, evaluere og eventuelt iverksette, og administrere målrettede helsefremmende tiltak
 3. Bidra til god planlegging og organisering av helsetjenester på alle nivåer
 4. Anbefale prioriteringer og fordeling av helseressurser basert på konsekvensanalyser
 5. Utøve medisinsk faglig tilsyn med helsetjenesten i henhold til over og forskrifter

Kjernen i samfunnsmedisin beskrives slik i målbeskrivelsen for den samfunnsmedisinske spesialiteten:

Samfunnsmedisinerne skal levere faglig begrunnede innspill i løpende beslutningsprosesser i samfunnet, både til folkevalgte, administrative og faglige fora. Samfunnsmedisinsk kunnskap skal gjøres tilgjengelig og kjent for beslutningstakere på alle forvaltningsnivå. Samfunnsmedisinsk kompetanse skal påvirke utviklingen av strategier og metoder for å fremme tiltak til styrking av folkehelsen”.

Hva er helsefremmende arbeid?

Helsefremmende arbeid kan defineres som en prosess der den enkelte blir gjort i stand til å ta vare på og bedre sin helse.

I Ottawa-charteret, som ble utarbeidet og godkjent på den første Internasjonale Konferansen om Helsefremming i Ottawa, Canada i 1986, understrekes det at helsefremmende arbeid har klar sammenheng med politikk, med alle samfunnsnivåer, og med lokalmiljøet rundt oss. De fem hovedstolpene i charteret er:

 1. Å bygge opp en sunn helsepolitikk – det vil si ”plassere ’helse’ på sakslisten til de bestemmende organer på alle områder og nivåer”.
 2. Å skape et støttende miljø – ”helsefremmende arbeid skaper leve- og arbeidsforhold som er trygge, stimulerende, tilfredsstillende og trivelige”.
 3. Å styrke lokalmiljøets muligheter for handling – ”helsefremmende arbeid skal styrke lokalsamfunnet når det gjelder å prioritere, avgjøre, planlegge tiltak og gjennomføre dem for å kunne oppnå en bedre helse”.
 4. Å utvikle personlige ferdigheter – ”helsefremmende arbeid skal støtte personlig og sosial utvikling ved å sørge for informasjon, helseopplysning og kunnskap om mestringsteknikker”.
 5. Å tilpasse helsetjenesten – ”helsesektorens rolle må i økende grad bevege seg i en helsefremmende retning, utover ansvaret for å yte kliniske og kurative tjenester”.

Dette synes jeg er godt utgangspunkt for folkehelsearbeidet i kommunene!

Et godt helsevesen er viktig når sykdom oppstår, men vel så viktig er det å satse på forebyggende og helsefremmende tiltak som gjør at folk selv finner sine ressurser og kunnskap til å ta vare på helsa si, og ikke bli for avhengig av et teknologisk helsevesen som blir dyrere og dyrere å drifte.

«Empowerment» er et sentralt begrep om foregbyggende og helsefremmende arbeid, og handler om at den enkelte tar grep om sitt eget liv, og har den nødvendige kunnskapen til å ta de rette valgene for seg selv. Gode trygge lokalsamfunn med muligheter for aktivitet og engasjement er kanskje det viktigste for oss alle, uansett hvor vi bor.

3 thoughts on “Samfunnsmedisin

 1. Du har en flott og veldig viktig blogg, syns jeg. Først og fremst fordi jeg tror det er viktig å få frem betydningen av helsefremmende arbeid og ikke minst gjøre det enkelt og tilgjengelig for alle, også de som ikke er fagfolk. Det kan bidra til å gjøre empowerment til noe ekte, altså at den enkelte og lokalsamfunnets makt er reell og kommer fra den enkelte. Grasrotarbeid er jo et godt eksempel på godt lokalsamfunnsbasert empowerment. Om du ikke kjenner den allerede, vil jeg anbefale deg boken Helsefremmende lokalsamfunn fra Gyldendal Akademisk. Den har fått veldig gode kritikker.

 2. Hvis helsefremmende arbeid defineres som Nutbeam gjør: en prosess som setter individer og lokalsamfunn i stand til å få økt kontroll over determinantene som påvirker helse, og derigjennom bedre sin egen helse (Wold og Samdal 2012). Hva er da ikke helsefremmende arbeid? Hva tenker du om det? Jeg er student på NTNU og snart ferdig med master i helsefremmende lokalsamfunnsarbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: