Vi pusser opp gangen hjemme, og har fått en dyktig latvisk snekker i et norsk firma til å gjøre jobben. Han er utdannet i en tradisjon der håndverkeren måtte mestre alle deler av et byggeprosjekt; Planlegging, tømmerarbeid, muring, flislegging, maling, finsnekring.  Han liker ikke utviklingen i byggebransjen med økt spesialisering der ingen tar ansvar for sluttproduktet. Kan norsk helsevesen lære noe av en snekker fra Latvia?

Skjermbilde 2016-07-27 kl. 16.35.14

 

La oss kalle snekkeren for M. Han er slank, veier knappe 60 kg i følge seg selv, i 40-årene og lett på foten. Han kommer presis hver dag og holder alt han lover. Han er fra den russiske halvdelen av den latviske befolkningen på ca. 1,5 millioner mennesker. Han tegner med tømrerblyanten på betonggulvet og viser nabolandene. Litauen, Estland, Polen, Hviterussland… Han jobber 10-12 timer hver dag, inkludert lørdager. I Latvia er det vanlig å jobbe lange dager, forklarer han meg. – Det er mest effektive! Utstyr skal fraktes og rigges – da er det best å gjøre mest mulig når «eselet er bragt til torgs». Det er som når vi fyller bensin på bilen; det er jo lite smart å fylle halv tank hver gang, vi fyller jo full tank når vi først har tatt oss bryet med å kjøre til bensinstasjonen.

Han jobber raskt og med stødig hånd, vet til enhver tid hva han gjør og har gode løsninger på det meste. Han rydder etter seg og er nøye med å ta vare på verktøyet sitt. Effektiv, og med en tydelig yrkesstolthet og samvittighet for kunden og sluttresultatet. Jeg fikk umiddelbart tillit til denne håndverkeren. Han tar ingen snarveier, han er mer nøye enn jeg hadde trodd var nødvendig. Der jeg hadde kappet lista og spikret den på veggen sier han «hm, nei, vi må kappe 1 mm ekstra». Han limer hjørnene og bruker akryl for å dekke over spikerhull. Han ler av hvor dårlig de gamle flisene var lagt, og forklarer hvorfor vi må meisle dem vekk før vi legger nye varmekabler. «De vil til slutt sprekke, og da må du ta opp hele gulvet igjen». Han kunne lett ha sagt at vi legger bare nye fliser oppå de gamle, så sparer vi tid». Men han er ærekjær og vil ikke bli forbundet med dårlig håndverk. Han, og arbeidet han gjør, er solid.

Om kveldene har jeg hjulpet til litt og ser hvor mange «triks» en god håndverker kan, og som jeg som amatør ikke har sjanse å lære meg, uansett hvor mange videoer jeg ser på YouTube. Godt håndverk er kombinasjon av teori og erfaring, uansett yrke.

M sier det er et holdningsproblem i dag blant den nye generasjonen håndverkere, som skyldes den økte spesialiseringen i byggebransjen. Det er få «allround» håndverkere som han. Den nye generasjonen spesialiseres til å drive enten med snekring, muring, flislegging, elektrisk arbeid, rørlegging osv. – de blir tidlig spesialisert. Problemet er at når  håndverkerne da kommer inn i et prosjekt, så gjør de kun sin del av jobben før de drar videre. De har ikke den samme samvittighet for sluttresultatet, og de har ikke forståelse for hvordan det arbeidet de gjør må passe sammen med de andre håndverkernes jobb. Dette kan skape merarbeid, lite effektive arbeidsdager (de må vente på hverandre) og sluttproduktet er ikke alltid like bra.

Jeg er ingen ekspert på bygging og oppussing. Jeg stoler på snekkerens råd og anbefalinger, om løsninger og materialvalg. Jeg er faktisk prisgitt hans kunnskap, og jeg er sjeleglad når jeg har funnet en håndverker som jeg vet tar gode valg for meg, der jeg selv ikke vet nok. Tillit er nøkkelen til at jeg våger dette. Uten den tilliten måtte jeg pløyd gjennom gjør-det-selv-annonser, google og youtube-videoer for å lande på noe som forhåpentligvis var brukbart. Jeg hadde måtte brukt mye tid på å samle informasjon, og samtidig vært usikker på om det egentlig var det rette.

Kan vi få det samme innen «pasientens helsevesen» kombinert med stor tro på egenmålinger og døgnkontinuerlig overvåking av antall skritt og hjerterytme (såkalt selvbetjent helse)? Medialegen Henrik Vogt har skrevet godt om Helse 2.0 i sin blogg.

Nå skal det sies at jeg betaler per time, og ikke fast-pris. Vi vet at de økonomiske rammene betyr mye for hvordan jobben blir utført. Men godt håndverk varer lengst – og det er lang vei fra «gjør-det-selv» til en ekte fagmanns arbeid. Ingen må la seg lure til å tro noe annet.

Hva kan norsk helsevesen lære av snekkeren fra Latvia?

I all hovedsak tror jeg helsevesenet i Norge består av svært dyktige og ansvarsfulle fagfolk. Men de må få de rette rammene til å gjøre godt håndverk. Jeg tror vi kan lære mye av en ærlig, hardtarbeidende snekker med mye yrkesstolthet fra Latvia:

  1. Noen må ha ansvaret for helheten. Økende spesialisering kan føre til manglende samvittighet for sluttproduktet. Fastlegene er kanskje det nærmeste vi kommer en allround-snekker i helsevesenet?
  2. Dyktighet er en kombinasjon av teori og praksis. En amatør kan ikke lære seg å bli snekker på YouTube, like lite som en pasient kan forstå alle sine helseplager gjennom google eller sikre sin egen helse gjennom screening i helse-apper.
  3. Om noen krever at en jobb skal gjøres raskt og dårlig – la noen andre gjøre det. Krev rammer som tillater at det kan gjøres godt håndverk.

Finn fram hammeren, doktor.

Videre lesning:

Hvorfor er tillit så viktig? Artikkel på kommunetorget.no. Klikk her.

Trondheimserklæringen -rettferdig fordeling av helse og trivsel. Klikk her.