Det er sommer og høytid for fotballcuper for litt eldre barn og ungdom. I Skandinavia har vi gullrekka Gothia-cup (Sverige), Dana-cup (Danmark) og Norway Cup (Norge…). Felles for alle cupene er at det er lagt opp til shopping og innkjøp av nytt sportsutstyr i stor skala; svære telt med allslags utstyr til nedsatte priser, mulighet for å gjøre seg et kupp, men også mange fristelser som kan være vanskelig å motstå for fotballfrelste gutter og jenter. For vi har vel råd til de nye skoene til 2300 kroner, pappa?! Det kan være vanskelig å stå imot kjøpepresset som vi utsettes for, med ungene våre som mellomledd.

Disse bare MÅ jeg ha, pappa!
Disse bare MÅ jeg ha, pappa!

Vi er i Hjørring, eldstegutten er på Dana-cup. Vi drøyer tiden med å gå i Adidasteltet med de to minste på 10 og (snart) 13. De suges rett bort til veggen med lekre fotballsko linet opp på utstilling, Messi og Ronaldo lurer i kulissene. Nyeste Nike-modell, sko med «sokk» (verdens dyreste sokk må det være) til 2300 kroner – danske kroner. 13-åringen ser på dem med drømmer og stjerner i øynene – de er alt han har drømt om! Passer som et skudd, så klart. Disse kan jeg ikke overleve uten, pappa. Disse bare må jeg ha!

– Men de er litt dyre, gutten min! Vi kan ikke bare kjøpe alt vi har lyst på. Først må vi spørre oss «trenger jeg dette?«. Hvis svaret er ja, så er jeg og mamma med på å vurdere å kjøpe eller ikke. Det neste spørsmålet blir da; «hva er prisen?». 2300 er altfor mye for et par fotballsko, det er ren galskap at de lager så dyre sko til unger. Vi vil at dere skal ha det dere trenger av utstyr, men vi kan ikke alltid velge fra øverste hylle og ta det dyreste og siste nye. Dessuten er 2300 danske kroner bortimot 3000 norske kroner.

– Ja men alle de andre på laget har slike sko! Han og han og han… Og de er så gode disse nye skoene, se på dem!

– Det er flere som ikke har slike dyre sko, enn de som har det. Og dessuten så er det ikke skoene som avgjør hvor flink dere blir i fotball. Det er ikke en moteoppvisning dere er med på! Og nå skal du høre litt her gutten min; jeg er litt redd for at dere gutter på laget er litt for opptatt av det å ha dyre sko og «fancy» utstyr, også girer dere hverandre opp til dere tror at det er superviktig å ha det siste nyeste – det er faktisk det vi kaller kjøpepress, og det synes jeg er litt dumt at dere opplever!

– Ja men de skoene jeg har er ikke helt gode, de er litt… De er faktisk falske! Og det andre paret du kjøpte til meg på Thorsov-sport er greie nok, men disse er mye bedre. Kan jeg ikke få disse, pleeease? Jeg kan spleise og bruke sparepengene mine!

– Det finnes ikke «falske» sko, det er bare det at det er barnemodeller som er laget slik for at de ikke skal være for dyre. Selv om de ikke har samme materiale i overdelen eller karbonsåle trenger det å bety at de er «falske». Voksenmodellene er laget i annen kvalitet og er mye dyrere. Men hva er galt med det andre paret du fikk sist?

– De er greie nok, men jeg må ha et par i reserve, alle har det. Vær så snill pappa. Jeg kan betale tilbake med konfirmasjonspenger når jeg har konfirmert meg, jeg kan jobbe og gå tur med hunden, hva som helst!

– Men det handler ikke bare om hvor pengene kommer fra, jeg synes fortsatt det er alt for dyrt med over 2000 kroner for et par sko. Og det er faktisk 2 år til du skal konfirmere deg. Men det er ikke poenget, det er uansett for dyrt! Faktisk mener jeg at det er for dyrt med over 1000 kroner også! Kan du ikke bruke «Copa Mondiale» slik din bror gjør, gode kvalitetssko i skinn som varer lenge og som du kan bruke både på gress og kunstgress? De koster ca 700-900 kroner.

– Nei, de er stygge. De andre på laget kommer til å synes jeg har stygge sko.

– Men er det ikke viktigst om skoen er god eller ikke?

– Pappa dette forstår ikke du noe av! Jeg liker ikke fotballsko som er svarte med hvite striper, det er gammeldags!

– Okei, men uansett så kjøper vi ikke sko som er så dyre. Det er helt uaktuelt. Du får bare godta at du må bruke de du har, eller vi kan vente til vi er på Norway Cup og se om de har noen gode sko på tilbud der.

Etter en ulykkelig uke i Danmark der det ikke ble nye sko, er 13-åringen nå fornøyd etter at vi fant et par gode Diadora-sko til 500 kroner i G-sportteltet på Ekebergsletta. Selveste Tom Guldbrandsen, en gammel LSK-legende, var den som hjalp oss å finne dem. Nå er vi enige om at han har sko gode nok til resten av fotballsesongen. 

Min favoritt: Copa Mondiale  - en knallgod sko laget i skinn med god holdbarhet og kan brukes både på gress og kunstgress. Koster ca 800,- og er ikke noen billig sko det heller.
Min favoritt: Copa Mondiale – en knallgod sko laget i skinn med god holdbarhet og kan brukes både på gress og kunstgress. Koster ca 800,- og er ikke noen billig sko det heller.

Jeg tipper vi er ikke de eneste foreldrene som settes i skvis på dette og som kjenner kjøpepresset på kroppen, og vi har diskutert det såvidt i deler av  foreldregruppa rundt laget, og det er litt godt å høre at de andre opplever det på samme måte.

Fargerike flashende sko vises godt igjen på sletta, og ungene har falkeblikk når de vurderer motstanderne og sjekker hva slags sko de har. Guttene sitter på iPad og ser på bilder av nye modeller, sjekker priser, undersøker hva det ville koste å bestille fra utlandet. De har full oversikt over merker og modeller, og har klare formeninger om hva som er kult og ukult. Jeg er irritert over at det lages produkter beregnet for barn som selges til så avsindige priser. Er det ikke regler for markedsføring rettet mot barn? I løpet av de siste få årene har prisene på fotballsko tilsynelatende skutt i været! Før var et par sko til 1000 kroner dyre sko. Nå skal ungene ha sko som koster 2-3000 kroner. Men Nike & Co setter et Ronaldo-merke og en «sokk» på en ordinær sko, så koster den plutselig det dobbelt. Og de kjører reklamefilmer på you tube med Pepsi og andre kule bedrifter, og guttene spiller FIFA dagen lang der det også er lagt inn mye produktreklame.

Ungene som er opptatt av fotball utsettes i mine øyne for en massiv markedsføring fra fotballindustrien – for her er det penger å tjene på foreldre som vil at ungene skal ha det aller beste.

Det kan være vanskelig å stå i mot presset – og det er lett å gi etter. Jeg har helt sikkert gjort det selv også. For å bli ferdig med maset… Bare trekke kredittkortet og prøve å glemme hva de faktisk kostet. Men da gjør vi oss selv en bjørnetjeneste og ungene lærer ingen verdens ting, annet enn at i Norge er vi lagd av penger og kan bare kjøpe alt vi vil. Og vi bidrar til et kjøpepress som faktisk ikke alle har mulighet til å henge med på. Vi ser ikke de ungene som slutter i idrettslaget fordi det til slutt ble for dyrt – de bare forsvinner.

Det er så klart fritt fram hva man vil kjøpe til ungene sine, men man bør i alle fall tenke over at ved å kjøpe så dyre produkter så er man med på å bidra til kjøpepresset i gruppa. Det er opp til oss foreldre å være med og dempe dette jaget, for det finnes plenty andre gode nok sko til lavere priser. 

Men det kan være vanskelig å sette foten ned, «for alle andre har jo»…!