Avstanden fra grasrota til maktens høye tinder kan føles stor – og sett fra vestlandet har jeg alltid syntes at de statlige helseinstitusjonene virker fremmede og fjerne. Bare smak på navnene… Helsedirektoratet. Folkehelseinstituttet. Helse- og omsorgsdepartementet. Høye dører og formelt kledde mennesker, travle stresskofferter og byråkrater som sender ut nye med lover, forskrifter, veiledere og retningslinjer som vi på «gulvet» i primærhelsetjenesten må følge etter beste evne. Men kanskje vi ikke er så langt fra hverandre når alt kommer til alt?

Meg, Guldvog og Einar på Oslos tak
Meg, Guldvog og Einar på Oslos tak

Nå har jeg og kollega Einar vært på en liten besøksrunde, og i tur og orden har vi fått audiens hos seniorrådgiver Anders Smith i helsedirektoratet, departementsråd Bjørn Inge Larsen i helse- og omsorgsdepartementet, og nå sist hos helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet. Vi har også en avtale med Camilla Stoltenberg i folkehelsa senere i vår som jeg ser fram til. Konklusjon: De er bare vanlige mennesker de også!

Det første Guldvog gjør når vi møtes er å ta av seg slipset og kneppe opp øverste knapp i skjorta – velkommen, vil dere ha litt kaffe? Før det er vi hentet nede i resepsjonen av hans medarbeider, legitimert oss i luka og fått på oss besøkelses-skilt. En intelligent heis med damestemme løfter oss opp i 16. etasje. En sånn heis du helst ikke skal ha klaustrofobi i, liten men blank og fin. Vanlige kontorlokaler, vanlige folk… Men utsikten er alt annet enn vanlig. Guldvog tar oss straks ut på balkongen – med det som må være Oslos beste utsikt. For meg med dårlig / fraværende retningssans hjelper det godt å få et overblikk: slottet til venstre, Karl Johan nedover der ja, operabygget nede i bukta der, rådhuset litt borti hogget. Hvordan ser kommune-Norge ut for deg herfra da, spør jeg Guldvog. Det slår meg at slike treff er kanskje nyttige for begge parter.

Det er en balanse det å være ydmyk nok og «vite sin plass», og det å ikke stå for mye med lua i hånda. Et godt særpreg på det norske samfunnet er vel nettopp det at ikke er så stor avstand fra folket og opp til de som sitter i maktposisjoner med mye ansvar. Vi følger statsministeren på twitter og hvem som vil kan sende melding på facebook til Stoltenberg i NATO. Vi kan spørre om å få komme på besøk hos helsedirektøren – og han setter av tid til oss! Det handler jo om tillit – uansett hva vi snakker om. Tillit er limet! Og det gir meg tillit til lederne i statsinstitusjonene å vite at de tar seg tid til å ta imot fotsoldater fra kommunene, og at de er anstendige mennesker som vil det beste for folk i Norge. Vi bor i et godt land.

Et møte på litt over en time er over, vi har snakket om løst og fast, diskutert litt rundt utvikling av helsetjenestene i kommunene, ny stortingsmelding om primærhelsetjenesten, samfunnsmedisinens rolle som brobygger mellom klinikk og politikk, og også fått høre litt om Guldvogs egen reise fram mot jobben som helsedirektør i Helsedirektoratet. Når vår samtale med Guldvog er ferdig drister jeg meg til noe jeg vanligvis ikke gjør – jeg spør om å få ta en såkalt «selfie» ute å balkongen. Når får jeg sjansen til det neste gang, tenkte jeg nok. Selvsagt! (Du ser bildet lenger opp).

Tommel opp for Guldvog og andre ledere som tar seg tid til å møte grasrota. Og tommel opp for de fra grasrota som ikke står med lua i hånda og skuer opp på de høye mektige herrer og bygg, men som inviterer seg inn og sørger for å bygge broer (den siste var til deg, Einar, selv om du ikke liker den slags oppmerksomhet). Kanskje flere skulle våge å invitere seg inn i maktens korridorer? Ring og spør da vel:)

PS! Guldvog ga tommel opp for å bruke bildet her i min lille beskjedne blogg.