Jeg er målt til 55 % i Eiker. Jeg gjorde så godt jeg kunne, jeg stod virkelig på og presset meg til det ytterste. Lenge gikk det bra, jeg følte jeg hadde mye å gi. Motivasjonen var der, jeg «gutset» det jeg kunne, men måtte allikevel til slutt gi meg. De rundt meg backet meg opp og oppmuntret meg så godt de kunne. Det hjalp litt, men når det kom til stykket var det kun meg selv det stod på. Jeg måtte kaste inn håndkleet, kapitulere, gi opp. Så fikk jeg dommen: «Oksygenopptaket ditt er 55 %, Dag-Helge Rønnevik».

55 % oksygenopptak - som en 19 åring!
55 % oksygenopptak – som en 19 åring!

Jeg har vært på besøk på Hokksund Rehabilitering (HR). Ledelsen har halvårlige samarbeidsmøter med oss kommuneoverleger i Nedre og Øvre Eiker for å vedlikeholde god dialog og samarbeid. HR framstår som en flott og robust institusjon som tilbyr viktig og god rehabilitering til pasienter i ulike pasientkategorier. Hele 5 leger med spesialisering i bl.a. fysikalsk medisin, arbeidsmedisin og lungemedisin. Det er et privat AS med bakgrunn som kurbad startet av adventister, som nylig skiftet navn. De har refusjonsavtale med det offentlige og er rehabiliteringsinstitusjon tilhørende spesialisthelsetjenesten. Driften er kombinert med kommersielle elementer, som et treningsstudio, svømmehall, private fysioterapeuter og manuellterapeuter – og også tilbud om avansert testing som f.eks. oksygenopptak.

55 mililiter oksygen per kilo kroppsvekt per minutt. 55 % oksygenopptak. VO2maks. Snittet for menn i min aldersgruppe er 46 ut fra studier av større grupper. Jeg er godt over snittet altså. Jeg er på nivå med 19 årige unggutter på sesjon! Det er kanskje oppløftende for meg, men bør trolig være tilsvarende nedslående for 19 åringene. Jeg er ikke i mitt livs beste form, det er nå sikkert. Det er et farlig punkt i livet, når man plutselig er i siste halvdel av tredveårene, for stillesittende og nylig satt ut av spill pga ryggoperasjon. Jeg ser det selv; jeg kan fort havne i en dårlig sirkel. Det vil si jeg ER der. Liten tue velter stort lass osv. Jeg er det store lasset akkurat nå.

På plass i lysløpa ved MIF-huset i Nedre Eiker!
På plass i lysløpa ved MIF-huset i Nedre Eiker!

De som får komme til HR på rehabilitering blir grundig testet ved ankomst og avreise. Mange har forbedring i muskelstyrke på 30-40 %. Målbare resultater som sikker motiverer pasientene. Jeg lurer på hvordan er overgangen for dem når de kommer hjem igjen – klarer de å holde det i gang? Framgangen er ofte kjempestor de første ukene man starter å trene – før det flater mer ut. Blir de overlatt til seg selv igjen etter endt opphold, eller klarer vi å sluse dem inn i treningsgrupper på frisklivssentralen f.eks.? Hvordan er status på 1-års oppfølging? Spennende når det jobbes systematisk på en slik måte at man sitter igjen med konkrete tall og statistikk som kan si noe om hva man har oppnådd. Skulle ønske vi var flinkere til det i kommunen. Kanskje det må til at det blir krav om forskning i kommunene, på lik linje med krav de har i spesialisthelsetjenesten?

Ja her går det unna. Takk til Arvid for god oppmuntring. Kommentaren "du overrasket meg ihvertfall", er jeg litt mer usikker hvordan jeg skal tolke.
Ja her går det unna. Takk til Arvid for god oppmuntring. Kommentaren «du overrasket meg ihvertfall», er jeg litt mer usikker hvordan jeg skal tolke.

Jeg har avtalt å gjøre en post-test (etterpå test) når jeg er ferdig å jobbe her i Nedre og Øvre Eiker. Så kan det være en pekepinn på om det er bra for helsa å jobbe her eller ikke:) Spørs om jeg kan skylde på noen andre enn meg selv om ikke testen skulle vise noen framgang. Derfor har jeg lovet kona å komme hjem mindre tjukk enn jeg var da jeg dro. Ja, for jeg er litt tjukk nå. 94 kg er 10 for mye. Hvor kom de fra, disse kiloene??? Snikende, sleipe og innpåslitne har de kneket seg innpå meg, uten at jeg har gitt dem lov.

Satelittfoto av Mjøndalen og Hagatjern i nedre billedkant - kort vei å kjøre.
Satelittfoto av Mjøndalen og Hagatjern i nedre billedkant – kort vei å kjøre.

Her i Eiker har jeg inntrykk av en aktiv befolkning. I lysløypa i dag ved Hagatjern i Nedre Eiker myldret det med folk, både voksne og unger. Løypene var preparerte, belysning på plass, parkeringsplassen full av biler ved MIF-huset. At løypene var preparerte kunne jeg finne ut på http://www.skisporet.no. Jeg har også fått med meg info fra kommunene om skiforhold og muligheter for skigåing på nettsidene deres. Kommunene virker opptatte av å synliggjøre muilgheter for friluftsliv og aktiviteter. Det er bra. På vei hjem kjørte jeg forbi Mjøndalhallen hvor det var full aktivitet, det samme på stadion ved siden av med flombelysning og nye stadionleiligheter under bygging – eliteserien venter. MIF (Mjøndalen) er forresten et fleridrettslag med ski, bandy, turn, fotball, allidrett, håndball m.m. Godt eksempel på at bredde og topp kan gå hånd i hånd? Videre ned i gata var det liv og røre på ungdomsklubben «Down under». Så flott, tenkte jeg. Et levende samfunn klokka 20 om kvelden. Jeg får en følelse av at her kan folk trives. Oppe i Øvre Eiker kjører jeg forbi Hokksund ILs flotte nye idrettsanlegg, Falk-banene. De fikk en pris av Buskerud Idrettsråd for det anlegget, tror jeg. Jeg måtte stikke innom og ta en titt, kanskje få tips til eget idrettslag hjemme på Kolnes. I Øvre Eiker har de hele 240 registrerte frivillige lag og foreninger. Det er formidabelt.

Stilig med idrettslag som eier egen hytte.
Stilig med idrettslag som eier egen hytte.

I folkehelsearbeidet (samfunnsutviklingsarbeidet…) er vi opptatt av å bidra til at vi får et samfunn som legger til rette for at det er enkelt å ta de sunne valgene, og at ikke samfunnsstrukturen skal gjøre oss livsstilssyke. Derfor er jeg glad for at noen preparerer skiløyper, legger ut informasjon på nettet jeg kan bruke, bygger idrettsanlegg og turløyper som er tilgjengelig for meg og alle andre.

Så skal jeg gjøre min del – å faktisk prøve å benytte meg av alt det flotte som er her. Så får vi se om 55 % kan bli til noe mer. (Og til dere 19-åringer: skjerp dere!)

PS! Om noen i Eiker har en gammel sykkel jeg kunne fått låne, så har jeg lovet Frøydis på kontoret at jeg skal sykle til og fra jobben.