Er du PR-kåt, Dag-Helge? var det en som spurte meg på facebook, etter at jeg i går nok en gang (mener noen) stakk nesa fram i media. VG ringte plutselig. Er jeg det? I utgangspunktet ikke…. Tror jeg.  Jeg grenser nok heller mot å være selvutslettende, og vil heller at andre skal få stå i søkelyset. Det er viktig at det ikke er de samme som løftes fram gang på gang. Men som samfunnsmedisinere må vi kanskje våge å være mer synlig – ikke for egen del, men for samfunnsdebattens del.

Fotballpappa og samfunnsmedisiner
Fotballpappa og samfunnsmedisiner

Noen sammenfallende hendelser som gjør at jeg får lyst å skrive noen ord om samfunnsmedisinerens plass i media, og deltakelse i samfunnsdebatten:

1) Jeg ble for et par dager siden oppringt av en journalist i VG, som ville stille meg et par spørmsål angående kostnader i barneidretten. Han hadde lest «Barneidrettens forbannelse», der jeg lirer av meg edder og galle mot fotballindustrien som sluker ungene våre. Plutselig er jeg avbildet i VG som «fotballpappa og samfunnsmedisiner». Var det relevant at jeg er samfunnsmedisiner?

2) I forrige nummer av Tidsskrift for legeforeningen er leder i Naturvernforbundet gjesteskribent på sistesiden. Han etterlyser legene i miljødebatten og sier «dagens bilkøer – morgendagens helsekøer«. Det er byer i Norge som har så mye forurensing at folk med astma og allergi oppfordres til å holde seg innendørs. Blir samfunnsmedisineren hørt i byplanleggingen? Kommer vi med relevante innspill?

3) Kollega Einar Braaten skrev nylig innlegg om at kommunelegen må komme seg ut i verden. Vi må delta i samfunnet, i idrettslag, i kunnskapsgrupper, både privat og i jobb.

Hva slags grunnstoff er en dyktig samfunnsmedisiner satt sammen av? Engasjement i samfunnet tror jeg er det viktigste. Og et ønske om å bidra til en bedre verden, rett og slett. Jeg har tro på de gode fellesløsningene, der vi kan dømmes etter hvordan vi ivaretar de svakeste. Et samfunn basert på den sterkestes rett og tykkelse på lommeboka og private forsikringer blir ikke et godt samfunn. Hvordan kan vi motvirke de økende forskjellene i samfunnet?

«Samfunnsmedisin er å legge samfunnet til rette med helse som premiss», er et sitat jeg ofte bruker. Som samfunnsmedisiner er det nettopp dette som skal være vår spisskompetanse;  Å forstå samfunnet på en slik måte at vi kan komme med velbegrunnede og kyndige råd til de som bestemmer hvordan samfunnet skal utvikle seg – det vil i stor grad si politikere og kommuneledelse.

Etter legeutdanning med 6 års studier og 1,5 år turnustid, tar det 4-5 år å bli spesialist i samfunnsmedisin, det er en egen spesialitet på lik linje med kirurgi, allmennmedisin osv. Det å bidra i samfunnsdebatten blir en del av oppdraget til en lege som har valgt samfunnsmedisin. Derfor kan jeg godt leve med betegnelsen «fotballpappa og samfunnsmedisiner». Jeg er faktisk stolt av å (snart) være samfunnsmedisiner – og har lyst å bli en skikkelig dyktig en!

Jeg vurderer å ta noen studiepoeng innen helsefremmende arbeid. Mottar gjerne tips om gode studier eller kurs!