Prioritet: kan vente...
Prioritet: kan vente…

Som lege sitter du som regel på legesida av bordet, med pasienten på den andre siden. Vi undersøker og stiller mulige diagnoser, henviser til undersøkelser og legger inn for behandling og utredning. Jeg har sjelden vært pasient selv. Det kan være nyttig lærdom, selv for en som har valgt samfunnsmedisin som spesialisering og som ikke direkte behandler pasienter lengre. I forrige uke ble jeg akutt innlagt på sykehuset med prolaps i ryggen og operert. Her er min skildring av den opplevelsen!

INNEBANDY – EN RISIKOSPORT?

Innebandytrening på grendahuset tirsdag kveld, jeg er klar for kveldens trim, godt motivert, har gledet meg. Til nå har vi kun kjørt onsdagstreninger med herrelaget, men bestemt oss for å ha ei økt på tirsdagene også. Vi er ikke så mange som kommer, ei stund ser det ut til at vi må avlyse. Men det kommer mange nok til at minimumskravet blir oppfylt, så vi sier «it´s on!». I ettertid skulle jeg ønske den hadde blitt avlyst.

Lett oppvarming, jogging i salen med pasninger mot benker som står på skrå i hjørnene. Jeg prøver å lære ungene/ungdommene jeg er trener for at det er viktig å holde innebandykølla med to hender for å ha kontroll på ball, ikke være «enarmede inne-banditter». Derfor fokuserer jeg på å slå pasninger med to hender på innebandykølla og ikke slippe i slutten av pasninga. Ryggen er ikke varm nok for dette, og plutselig kjenner jeg det lugger skikkelig til.

Jeg har hatt «hekseskudd» eller «lumbago» et par ganger tidligere, men for mange sår siden. Det er akutte sterke korsryggsmerter som er lokale og forbigående. Det er ikke noe problem. Verre er det om nerverøttene som kommer ut mellom ryggvirvlene blir satt i klem av prolaps, dvs klyser av gele som tyter ut fra mellomvirvelskivene, viskelæraktige støtputer som tar unna for all energien når vi begever oss. Ikke ulikt menisken i knærne.

Jeg kjente med en gang det begynte å prikke ned i foten og forstod straks at dette ikke var bra. Ryggen stivnet av lokale smerter, og jeg avbrøt treninga. Men det var ikke så vondt foreløpig. Jeg lå og tøyde på sidelinja mens de andre fortsatte treninga. Administrerte «Points Master» med en app jeg har lastet ned på mobilen, en lek med spill der det settes sammen nye lag hele tiden, og den som sanker flest individuelle poeng står igjen som Points Master. Det gikk greit. Men jeg skjønte det ville komme mer.

Når treninga var ferdig jumpet jeg bortover gulvet, og da begynte smertene å komme. En bitende tannpineaktig smerte fra midt i ryggen og ned i hele venstre fot. Tærne og fotbladet fortsatt numment og prikkende. En antydning til kraftsvikt? Jeg fikk en lagkamerat til å kjøre meg hjem, det var ikke mer enn et år siden jeg kjørte han hjem med totalrumpert akillessene. Man kan jo lure på om innebandy er en risikosport. Eller har det med alder å gjøre?

PROLAPSET GAULER

Vel hjemme begynner jeg å bli desperat. Ingen stillinger avlaster, ingen positurer gjør det mindre vondt. Jeg finner i legekofferten min noen paralfin forte som er gått ut på dato, men det bryr jeg meg ikke om. To stykker glir rett ned. Skal de ikke virke snart? Jeg finner et brett med betennelsesdempende voltaren som vi har hatt liggende, 1 stk av den. Med økende smerter og desperasjon forsvinner all rasjonalitet og jeg blir den verste og mest idiotiske pasient du kan tenke deg. «Hent akevitten» roper jeg til kona. Jeg tenker på gamle western-filmer der helten fjerner kula i skuldra etter å styrtet ei halv flaske whiskey. Jeg tar meg noen gode støyter og ber til høyere makter (som jeg vanligvis har svært liten kontakt med) om at noen må velsigne meg med mindre smerter. Tåler jeg lite? Kona synes visst det. «Sånn lot du meg ligge i tre dager da jeg hadde prolaps» sier hun til meg. Om forlatelse! Nå kan hun umulig ha hatt like vondt som jeg har nå, men allikevel. Dette fortjener ingen mennesker. Har jeg lav smerteterskel? Kan jeg ikke tenke meg. «Godt du fikk hengt opp julelysene før dette skjedde», er trøsten fra min i øyeblikket verre halvdel.

Jeg innrømmer mine feil, man skal ikke blande sterke smertestillende med alkohol. Men jeg var desperat. Jeg så for meg å «stå han av», det vil si jeg ønsket ikke hjelp fra kolleger i hvit frakk i natt. Jeg ville stå han av! Derfor måtte jeg ty også til en enslig juleøl som stod i kjøleskapet. Det må da hjelpe? Husk jeg var desperat, smertene slapp ikke taket. Jeg kunne høre prolapset gaule der nede «Her er jeg, liker du meg ikke??». Nei, det kan du være sikker på. Gud i himmelen, jeg sendte mange tanker til de som lever med kroniske sterke smerter, eller har sykdommer som de må bære med seg, som innebærer smertefulle perioder og tung medisinering. Akevitten var god den, Gildes juleakevitt tror jeg det var, men effekten var sørgelig dårlig.

Ettersom det jeg hadde av sterke smertestillende var gått ut på dato, og potensielt mer til skade enn til hjelp, fikk vi skaffet til veie noen «Nobligan» av snille naboer som ville meg vel. De virker på en litt annen måte enn paralgin forte, forklarte jeg meg selv, og tok 2 av dem, rett ned. Nå må det da slippe taket? Hold kjeft, prolaps-jævel! Jeg vil ikke høre deg mer!

DETTE GÅR IKKE

Kona legger seg, jeg ligger sammenkrøllet i sofaen, feil snurr på krøllen, jeg ligger med hodet bakover og ned mot gulvet, det letter visst litt på draget på ryggmargen og gjør smertene litt mindre uutholdelige. Like rundt midnatt får jeg en glimrende idè, kanskje det hjelper å gå litt rundt på gulvet. Ti skritt, og ti sekunder senere kjenner jeg det svartner av intense altomfattende smerter som fyller hele min eksistens, hele verden består kun av vannvittig hylende smerte. Jeg kommer meg ned på sofaen, blir fascinert av hvor raskt det går an å bli fullstendig søkkvåt av svette, og roper etter kona. Ring ambulanse! Jeg kryper til korset, og føler meg samtidig korsfestet, i venstre fot. Kona snakker med sykepleier på legevakt, forklarer situasjonen, «ja han er lege selv, han sier det er skikkelig ille», kort samtale, de hører kanskje skrikene mine i bakgrunnen, ikke vet jeg, men 10 minutter senere trasker det to store rødkledde ambulansekarer inn i stua mi.

«Jaså, hvordan går det her da?», på med full belysning, Hunden er klokt lagt ut i buret i bilen for å ikke vekke hele huset og nabolaget av slikt uventet besøk natterstid. Ingen av ungene i huset våkner heller, så tross alt har jeg nok klart å dempe mine vræl ganske bra. «Lyssky?», spørres det. Nei, for helsike, det er jo dere som slår på alt av lys i et dunkelt belyst rom. Hva forventet dere? «Nei, det er ikke lysskyhet og nakkestivhet og den slags ting» forklarer jeg. Jeg har bare så infernalsk vondt i ryggen. «Vi er alltid litt skeptiske når vi kommer hjem til menn i 30-40 årene med ryggsmerter som på telefon påstår de ikke kan komme seg på beina selv», forklarte han ene meg i bilen senere. Men herregud, har de ikke fått med seg at jeg er lege, en skikkelig kar, som ikke farer med fjas og vas? tenkte jeg. Kona hadde heldigvis satt vekk akevittflaska.

«Hva har du tatt?», spør de meg. «To parlgin forte, 1 votaren og to nobligan», svarer jeg ærlig. Jeg nevner ikke hverken akevitt eller juleølen. De virket jo ikke uansett, så det kan ikke være så farlig om jeg ikke nevner det. Det var gått en del timer siden også, så min vurdering var at det tross alt var innenfor det som, etter min vurdering, var å anse som forsvarlig der og da.

Veneflon legges av trygge stødige hender i venstra arm, treff på første forsøk. Jeg bygger opp irritasjon i tilfelle de må stikke flere ganger, samtidig som jeg tenker på pasienter som vi stakk om og om igjen under turnustiden fordi vi ikke var gode nok… Og pasientene som tålmodig og forståelsesfullt lot oss prøve på nytt, og på nytt. Bortsett fra hun ene gamle dama som til slutt nektet å ha noe med hun ene turnuslegen å gjøre. Jeg slapp unna med det ene stikket denne gangen.

Det hjelper at han ene i ambulansen er nordlending, det gir straks en «bonding» og noe å snakke om. Ja det er kjærligheta som har trukket meg også ned hit, samme med deg? Sånn er det som regel. Jeg forklarer hendelsesforløp, prøver å beskrive smertene sterkt nok men samtidig ikke framstå som en pyse, oppgir klokkeslett for når jeg tok medisinene. Jeg får 5 mg morfin rett i blodet, og det har ganske rask effekt. Jeg har aldri fått morfin før, og har hørt (og erfart med pasienter selv) at du kan bli susete og ør. Jeg følte ikke det, men den tok de verste smertene. Jeg ble i stand til å gå ned trappa og komme meg opp på båra. Jeg kjenner samtidig at jeg mangler full kraft i venstre fot – noe er ikke som det skal være.

VI TAR LOOPEN

Jeg stroppes fast, får ei god dyne rundt meg, ambulansen er rygget omhyggelig inn mot innangsdøra vår for å gjøre veien kort. Ambulansekarene jobber rolig og effektivt, en to tre, der jekkes båra opp og inn i bilen. Jeg passer på å få med meg en bag med noe nødvendigheter, telefon og tannbørste, briller. Primærbehovene må dekkes. Hyggelig prat i bilen. Enorm (enorm!) lettelse over at smertene slapp taket. Jeg føler en sterk takknemlighet og lettelsens glede over at det er hjelp å få. Denne gangen var det jeg som trengte den. Jeg har aldri vært innlagt på sykehuset før, aldri hatt narkose, aldri vært operert. (Jo forresten, jeg ble innlagt med hjernerystelse etter en fotballkamp en gang, kræsjet med målstang og slo hodet i asfalten – etter det har jeg alltid passet på å skubbe vekk mål som står for nærme sidelinja når guttene mine spiller kamp).

Jeg forstår ut fra kommunikasjon på samband og ambulansekarene i mellom at turen går til legevakten først. Jeg kunne vel strengt tatt insistert på at det er fullstendig unødvendig og lagt meg selv direkte inn på sykehuset. Men på legevakten sitter en turnuslege som fra første stund har vært medisinsk ansvarlig for den behandling jeg har fått så langt. Ingen morfin blir gitt før legen har gitt tillatelse til det. Han har vært inne i loopen fra starten av, og ble trolig informert av sykepleier at «nå har vi en gul hendelse, vi sender ambulanse, du får mer informasjon når vi er framme». Når ambulansekarene så hvordan det stod til, og de også hørte prolapset gaulte og vrælte, så snakket de med legen og ble enige om at her er det fornuftig å gi litt morfin.

Derfor var det bare rett og rimelig at legen fikk lov å møte meg også, å få «være i loopen» hele veien. Jeg slipper å gå ut, legen kommer ut i ambulansen, rask prat, bekrefter symptomene, konkluderer med det må innleggelse til for å få skikkelig smertelindring og for å få tatt MR-bilder neste dag og se hvordan det ser ut. Jeg slipper å betale, ikke fordi jeg får gratistjeneste, men fordi legen trolig krysset av i regningskortet «akutt hendelse, pasient ikke egnet for betaling» (eller noe slikt). Det er en mulighet som brukes når situasjonen ikke tilsier å komme drassende med en betalingsterminal. Men legen fikk betalt av trygden som jobben, trolig fikk han det registrert som «sykebesøk» ettersom han måtte forlate legevakten.

ENGLER I HVITT

Få minutter unna legevakten ruller vi inn på baksiden av sykehuset, der jeg så ofte har kommet selv med pasienter, eller stått på andre siden og tatt imot da jeg hadde turnustjenesten min for 6-7 år siden. Mottakelse, bånd på armen med rett navn og nummer, over i en annen seng med hjelp fra ambulansekarene, inn bak et forheng der de legger pasienter for «triagering», dvs. avgjør hvor mye det haster. Når det er mange pasienter må man hjelpe de som trenger det mest først. Rødt, gult og grønt. Jeg er vel nokså grønn i dette systemet, men det er lite trafikk nå på natta og jeg blir raskt tatt hånd om. To sykepleiere med samme navn presenterer seg, de ler, har nok gjort akkurat det noen ganger tidligere. Mindre å huske på for min del! Jeg har det bra, fortsatt lettet over at smertene har roet seg. Må svare på en del spørsmål. Det kommer ei dame for å ta blodprøver. Jeg hater å bli stukket! Kona sier i ettertid, «Der ligger du med sterke ryggsmerter, så bekymrer du deg for et lite stikk?!». Ja, sånn er det bare.

Midt på natta, klokka er halv to, men alle er i godt humør, det er god atmosfære, jeg føler meg trygg. Jeg føler tillitt til de som møter meg, jeg stoler på dem. Jeg er sårbar, og avhengig av dem. Det kjennes godt å kunne gi seg hen, og føle seg trygg.

Sykepleierne blir avløst av like hyggelig turnuslege, som stiller en del av de samme spørsmålene. Rutinespørsmål, jeg kjenner prosedyren. Hun har en innkomstjournal hun skal skrive, hun skal presentere meg som pasient på neste morgenmøte, og da må hun ha oversikt. Nytter ikke hoppe over noe. Selv om det er ryggen som er problemet, blir hjerte og lunge lyttet på, magen blir kjent på, kraft og reflekser hører med og undersøkes godt. Nedsatt kraft venstre fot, klarer ikke stå på hælen. Tå/hæl-testen er enkel test ved mistanke prolaps. Musklene som skal gjøre jobben får ikke signaler pga nerveroten er under klem bak prolapset.

«Så må du legge deg på siden og ta ned underbuksa», sier hun. Helsike! Det hadde jeg helt glemt. En såkalt rektaleksplorasjon hører med til alle innkomstjournaler. Dvs finger i rumpa for å sjekke at knipekraften er tilstede, at ikke nerverøttene som styrer disse musklene står i klem bak det hylende prolapset. «Du kan godt få slippe», sier jeg. Men må til pers allikevel. Fort gjort, gjør ikke vondt. Men ubehagelig og sårbar posisjon å ligge i, å blottlegge der hvor sola aldri skinner, der hvor ikke engang kona får lov å se. Verre som pasient enn som lege!

Jeg tilbyr henne jobb i kommunen når hun er ferdig i turnustjenesten, så kanskje vi møtes igjen. Alltid på jakt etter nye unge leger til kommunen, vi trenger dem sårt. Hun her virket dyktig, rolig, flink på small-talk, fikk meg til å slappe av. Tillit. Det er limet.

4-manns rom

Jeg kjøres på avdelingen, kommer inn i et 4-mannsrom der jeg ser det ligger to andre fra før. Jeg får tatt av meg linsene, konstaterer at venstre fot ikke er som den skal være. Jeg sover godt og våkner til blide sykepleiere som sprudler «god morgen» og slår på lysene. Dagsrutinene starter. Mine romkamerater inkluderer meg umiddelbart, «Kom du i natt? Hva har skjedd?». Vi utveksler sykehistorier. Begge de to kom før meg, og det skal vise seg at de blir liggende der etter meg også. Godt humør, galgenhumor, gud hjelpe meg hvor viktig det er! Ingen alvorlig eller livstruende syke, kirurgiske problemstillinger, vi vet vi kommer til å bli friske igjen, det er nok lett å ha godt humør på et slikt rom. Vi er grunnleggende takknemlige for at vi faktisk får hjelp, uten at tykkelsen på lommeboka eller familienavn betyr noe – samme vilkår for Kong Salomo og Jørgen Hattemaker. Vi må ikke bryte ned velferdsordningene våre! Jeg er skeptisk til privatisering.

Visitt. Jeg kjenner begge kirurgene fra turnustida, de kjenner igjen meg også, de vet jeg er kollega. Men samtidig en pasient som alle andre. Jeg undersøkes, må opp og gå. Foten klasker litt, klærer ikke stå på hælen. Hm. Ved delvis parese kan det bli aktuelt med operasjon. Men først må vi ta noen MR-bilder. Jeg får time 1045. Vi kommer for sent til den, de tok tidlig lunsj så det nyttet ikke komme 1050. Ny time 1400, den rekker vi. Har aldri tatt MR før. «Har du noe metall i kroppen?». Jeg må tenke meg om, dumt å svare feil. Nei, det har jeg ikke. Øreklokker med utrolig dårlig lydbilde, ligge helt i ro, det durer og går, et helt maskineri spinner rundt meg for å avsløre de minste skavankene som måtte befinne seg der inne. Vil helst ikke vite mer enn jeg må!

DET ER OPP TIL DEG

Et par timer senere, jeg tar meg en liten spasertur, klarer å gå, smertene er under kontroll, har fått en solid cocktail tabletter som nok holder gaulinga der nede i sjakk. Treffer på kirurgen, han sitter og ser på MR-bildene av ryggen min. DER følte jeg meg plutselig veldig dødelig. Min rygg! Bare kjøtt og flesk og bein og blod, som alle andre, når alt kommer til stykke. Hva trodde jeg? At jeg var udødelig, at jeg for alltid skulle være 20 år og like rask og sprek? De 17 år som er gått siden da har satt sine spor. Innebandyen også, vil jeg tro. Har sprunget mye krumbøyd opp gjennom årene. «Du har en del slitasje i både virvler og mellomvirvelskivene dine», sier kirurgen. Hva! Har jeg? Hvor? Hva betyr det? Hvilke konsekvenser vil det ha? Er det mer enn normalt? Er det alvorlig??? «Men ikke tenk på det», er svaret. Han peker på prolaps, og vi diskuterer for/mot operasjon. «Vil du ha foten som den er nå, trenger vi ikke gjøre noe». Det vil jeg jo ikke, jeg vil spille innebandy igjen! Forskningen er ikke entydig… Dette er litt hipp som happ… Vi kan godt vente… «Men hva ville du gjort doktor», spør jeg – det uunngåelige spørsmålet, som jeg har fått selv så mange ganger. Jeg er usikker… Det er opp til deg…

Jeg føler meg godt nok informert, jeg føler tillit til legen, jeg stoler på han, han utfører slike inngrep ofte, det går bra med de fleste. Jeg inntar ikke noen ekspertrolle, jeg sjekker ikke opp i medisinske tidsskrift for å etterprøve det han sier. Jeg stoler på han. Tillit er limet i samfunnet – også i helsevesenet. Jeg har ingen tanker om å saksøke han dersom utfallet ikke blir perfekt. Enda.

PUST LITT I MASKA

Så går det slag i slag. Det blir operasjon i kveld. Han ene romkompisen er misunnelig, han har ventet i flere dager, av ulike årsaker. Her kommer jeg og blir operert første dagen! Makan. Allikevel god stemning. Godt å ligge sammen med flere, ha noen å snakke med. Verden er ikke stor, vi har flere felles kjente. Felles interesser. Gifteringen legges i konvolutt, merkes med mitt navn, det samme med bagen. Den skal bli låst inn. Jeg får blå sykehusklær, one size fits all! Venter noen timer, så i 19-20 tida blir jeg hentet. Er du nervøs? Nei, i grunnen ikke i det hele tatt. Jeg har tillit til at alt skal gå bra. Narkoselegen har sjekket meg ut, frisk, ingen allergier, vekt, jeg kan gape høyt og nakken er bevegelig. Jeg skal jo få tube ned i halsen for å få hjelp til å puste under narkosen. Trilles ned i senga, sluse 2, sykepleierne står klare. Nordlending, ikke jobbet så lenge ved sykehuset. Hyggelig prat om hva som er bra med Haugalandet. Ny veneflon i armen, blå kran var ikke godt nok. Jeg hater fortsatt å bli stukket!

Narkoselegen kommer, jeg kjenner han litt fra før, vi var med på et idrettsarrangement sammen og hadde ansvar for beredskap. Det er ikke en ulempe å kjenne folk litt, det er solide folk, alle jeg møter, erfarne og samvittighetsfulle. Og om de skulle være uerfarne vet jeg at systemet er slik at de mer erfarne er i bakhånd. Selv om man ikke alltid ser dem. Jeg skal ligge i mageleie, må finne god stilling selv slik at ingen kroppdeler (…) kommer i uheldig klem. Så får jeg bydd fram ei blå maske. «Det er litt surstoff, pust litt i den du».

Det neste jeg vet er at jeg våker på oppvåkningen.

SØSTER SØSTER!

Å, det er den deiligste oppvåkning på lenge. God seng, ingen smerter, lettere oppstemt av medisiner, vil jeg tro. Deilig trøtt. Jeg registrerer aktivitet og at det er andre pasienter der også. Assistentkirurgen kommer forbi, hvordan går det? Han forteller kort om operasjonen, det har gått bra. Jeg føler meg oppstemt. Nesten litt euforisk? Jeg roper «søster, søster» kan du komme hit litt. Håper hun hører den spøkefulle men ikke freidige undertonen. Hun drøier litt, vil nok ikke komme straks på en slik smådrøy oppfordring. Men vi finner tonen. Jeg spør etter kaffe, jeg ble så kaffetørst, og noe å lese, det ble kjedelig å bare ligge der. Jeg får to gamle «Hjemmet» og kaffe i dobbel plastikkopp. Nydelig. Leser litt om suppeoppskrifter før jeg blir døsig igjen. Jeg har lyst å ringe hjem, skal jeg ikke få komme opp på rommet snart?

De sjekker blodtrykket på meg hvert kvarter mens jeg ligger der. De passer godt på meg. Her skal ingen gå tapt. Igjen en følelse av takknemlighet, stolthet, lettelse. Det er godt vi får hjelp når vi trenger det. Jeg er glad jeg fortsatt har en sterk følelse av tillit til helsevesenet vårt. Jeg er jo en del av det, og finner ofte at jeg forsvarer det. Men forstår samtidig at ikke alle har bare positive opplevelser. For mange kan tilliten være erstattet av mistro, utrygghet og mistenksomhet. Det er trist når tilliten forsvinner.

Like over midnatt trilles jeg opp på rommet igjen, overlykkelig ser jeg at kona og guttene har vært innom og lagt igjen lap-topen, sjokolade og andre godsaker, rene truser m.m. Jeg får kveldsmat og triller skjevt og skakk-kjørt med prekestol ut på dagligstuen. Der ligger det en annen kar som ikke får sove og ser på «Friends» eller noe slikt på TV, lyden litt for høyt på etter min smak. Jeg sender sms til kona, men hun har lagt seg. Ingen å snakke med i dag, jeg får vente til i morgen. Får sjekket epost og aviser, de daglige rutiner. Hvor avhengige vi er av dem? Euforisk tenker jeg at dette har jo gått veldig bra, jeg har jo ingen smerter. Vi kunne jo reist til Gøteborg i morgen allikevel! Vi skulle nemlig etter planen ha en familiehelg for å få med oss åpningskampene i innebandy-VM for herrer. Jeg tenker faktis seriøst at det hadde jo gått helt fint. Noe annet tenker jeg dagen etter når lokalbedøvelsen og andre smertestillende er gått ut av kroppen.

UTSKRIVELSESKLAR PASIENT

Dersom jeg blir liggende på sykehuset etter at jeg er definert som klar til utskrivelse, må kommunen betale over 4000,- per døgn. Det er ofte de som trenger sykehjemsplass som blir «overliggere». Jeg har ingen planer om det, og er mer enn klar til å dra hjem. Ny visitt, legene spente på resultatet, merker jeg noe forskjell? Ja, kanskje litt mer kraft, og mindre nummenhet. Men klarer fortsatt ikke gå på hæl. Sykemelding i 6 uker, ta det helt med ro i allefall i 3-4 uker. Unngå tunge løft og bøy/vridning samtidig. Resivid forekommer. Fysioterapeut ikke nødvendig. Egentrening. Ingen restriksjoner opp til smerteterskel. Kontroll om 6 uker. Resepter sendt elektronisk, kan bare gå og hente dem på apoteket. Takk og farvel.

Jeg håper jeg husket å spørre om alt. Skulle gjerne fått litt mer info om prognoser, øvelser, hva kan jeg / kan jeg ikke gjøre osv. Men sånn er det. Legene har mange pasienter å se til, og det blir litt opp til meg selv også å ta ansvar for egen rehabilitering. Lese meg litt opp. Ta kontakt om det er noe jeg lurer på.

Jeg hentes av kona, slanger kobles fra, jeg får sagt adjø til romkameratene som fortsatt må være noen dager ekstra. Jeg vandrer ut som en fri(sk) mann, og har ikke betalt et rødt øre. Ingen står med betalingsterminalen klar når jeg skal gå. Får jeg regning i posten senere? Jeg tror ikke det. FOR et helsevesen vi har. Alle som trenger hjelp får hjelp, på like vilkår. Det er iallefall slik det skal være, om ikke private forsikringsordninger ødelegger hele opplegget. Fra ende til annen har jeg fått hjelp av proffe, stødige, dyktige, vennlige folk, som har villet mitt beste, som har vært opptatt av at jeg skulle komme på beina igjen. Tilliten er ikke bare bevart, den er forsterket. Takk!

Jeg var heldig som hadde prolaps som var ille nok til at det var aktuelt å operere. Jeg har hatt pasienter selv, og kjenner andre, som går i årevis med mye smerter og kun får smertelindring. Det er ikke godt. Jeg hadde ikke vært noe flink til å takle det, jeg er en elendig pasient. Jeg er også heldig som kun har en «bagatell» å bekymre meg for. Mine tanker går til alle de av dere som lever med kroniske, sterke smerter, og andre sykdommer som ødelegger livskvaliteten deres. Jeg håper dere får så god hjelp som mulig. Og jeg håper alle leger og annet helsepersonell aldri glemmer hva det vil si for pasientene å være sårbar og avhengig av andres hjelp, når de har smerter eller trenger hjelp på annet vis. Unngår vi det, vil tilliten kunne fortsette å være limet i helsevesenet vårt, og pasientene kan bruke energien på å bekjempe plagene sine, og ikke selve helsevesenet. Alle leger burde i grunnen bli lagt inn på sykehuset i ny og ne.

Hilsen en lege som «endelig» har fått vært pasient