Jeg endte opp med en Garmin Forerunner 210 til ca 1600 kroner. Verdt pengene eller lurer jeg meg selv?
Jeg endte opp med en Garmin Forerunner 210 til ca 1600 kroner. Verdt pengene eller lurer jeg meg selv?

Det finnes mange duppedingser på treningsfronten. Mange kaster nok bort penger på tekniske innretninger som ikke lenge etter blir solgt på Finn. Andre finner glede og inspirasjon i pulsklokker med eller uten GPS og tilhørende apper med ulike muligheter. Et positivt bidrag som hjelper flere ut av sofaen, eller et kunstig behov for teknofreaker med for tykk lommebok?

Verdt pengene eller lurer jeg meg selv med å bruke penger på en pulsklokke?

Jeg har utdanning og yrke som tilsier at jeg skal være godt opplyst om hvilke valg jeg bør ta for helsen min, og jeg har også økonomi god nok som tilsier at jeg kan tillate meg å bruke penger på f.eks. en pulsklokke til rundt 1600 kroner. Jeg kan vel ikke skylde andre enn meg selv for de ca 10-15 kiloene som har sneket seg på meg de siste årene? Jeg er nok en av mennene i 30-årene i Norge som har for høy BMI, og den siste folkehelserapporten viser at jeg er ikke alene. Hva vil vi ikke koste helse-Norge når vi blir eldre, om vi ikke gjør noe?

Jeg har egentlig alltid vært rimelig aktiv og drevet med bl.a. fotball og innebandy. Men jeg vet jo at dersom man legger på seg, som jeg har gjort, skyldes det at man spiser for mye og/eller er for lite aktiv. For min del har det nok vært mer «og» enn «eller». Litt mindre organisert aktivitet. Litt mer stillesittende jobb. Litt for glad i mat. Jeg ser på bilder av meg selv fra sommeren jeg anla gressplener og ser at de 10-15 kiloene ikke bare vises på vekta, men sannelig på bilder og i speilet også. Og i prøverommene på klesbutikkene…

På sommerferie med sol og bading blir kropp mer aktuelt enn hjemme i mørket og kulda. Man blir rett og slett mer opptatt av hvordan man tar seg ut i speilbildet i butikkvinduene man går forbi. Man sammenlikner seg med andre og innser jo at mange ser veldig bra ut, og kanskje blir man litt misunnelig. Det er godt å se bra ut, det synes nok alle. Et ønske om å ha god helse og være i god form får således et spark i baken om sommeren. Også har man tid og anledning til å ta litt tak i ting.

Jeg har begynt å ta litt tak i ting. Det første jeg gjorde da vi ankom Oslo før vi reiste videre til Spania, var å investere i en pulsklokke. Ja det høres enkelt ut, men for meg var det ikke det. For det første finnes det alt for mange å velge mellom, og for det andre er jeg en vinglepetter. Med eller uten GPS? Med, så klart. Pulsmåler direkte på hånda eller med pulsbelte? TomTom og Adidas m.fl. har begynt å komme med GPS-klokker som måler direkte på håndleddet, og de skal være gode nok, men jeg falt ned på en med pulsbelte. Avansert og for multisport, eller enklere og mer for kun løping? Jeg endte opp med en enklere type for løping og forsåvidt sykling/gåing, og med den fordel at den kan brukes som vanlig klokke utenom. Til slutt spiller det også inn hvilken trenings-«app» du vil bruke devicen (duppedingsen) opp mot.

Litt historikk. Min første duppedings var Nike sin chip til å legge inn i skosålen på Nike-joggeskoene dine. Dette var før det ble vanlig med GPS i alle dingser. Denne jobbet sammen med treningsappen Nike +, som igjen var tilpasset Apple sine produkter (iPod osv). Senere fikk jeg meg iPhone med GPS og det ble slutt på chip i skosålen. Jeg fant ut at appen RunKeeper hadde flere funksjoner enn Nike+, og valgte å bruke denne. Blant annet pga flere venner og bekjente brukte denne, og man knytter kontakter og deler treningsøkter og kan sende meldinger til hverandre og oppmuntre (det kan man også i Nike+, men jeg fant ikke så mange kjente der). Så har jeg nylig blitt introdusert for den treningsappen jeg nå har valgt å bruke, og som jeg synes er suverent best; Strava. Jeg fant ut det stammer fra Sverige og ordet «streve». Jeg er så heldig å ha venner som driver mye mer med trening enn meg, så jeg har fått gode tips og hjelp på veien (Takk til Thomas i Northern Runners).

På Strava har jeg så langt 3-4 venner. Vi deler ruter og segmenter, og kan konkurrere mot hverandre på deler av løyper som er definert som segmenter. Man kan selv lage egne segmenter. Alle som laster opp treningsøkter der GPS-en har registrert at du har løpt eller syklet dette segmentet, måles opp mot andre som har løpt eller syklet samme segmentet. Du får da se hvor du ligger på lista, noe som faktisk er veldig motiverende. Naboen ligger 10 sekunder før meg opp den bakken, jeg skal jammen ta han neste gang… Jeg har fått lastet over alle tidligere økter fra Nike+ og RunKeeper, slik at jeg ikke har mistet noe. Det blir litt slik at man samler på treningsøkter…

Jeg har altså endt opp med en Garmin Forerunner 210 som jeg kobler opp mot Strava. Jeg synes det er motiverende og det får meg ut av sofaen. Det skaper treningsfellesskap med de jeg er venner med og konkurrerer mot på segmenter vi har lagt inn. Jeg får litt bedre kjennskap til kroppens yteevne ved å kjenne pulsen min og intensiteten på treningsøktene.  Jeg har kjøpt samme klokke til eldstegutten min som blir 14. Han har fysisk aktivitet og helse som valgfag på skolen, og er aktiv med fotball og innebandy m.m. Han synes det er spennende, og vi har allerede begynt å knive litt. Jeg liker ikke at han løper fra meg, men det får være en annen sak.

Jeg tenker vi kunne sikkert brukt pengene på en lenestol eller bensin, men jeg føler vi investerer i helsa vår.  Jeg tror ikke vi kommer til å selge pulsklokkene våre på Finn – jeg håper ihvertfall ikke det! Jeg skal trosse dårlige forhold på Kolnes der vi mangler gode områder å løpe og mosjonere. Jeg skal ihvertfall gjøre mitt, det er mitt ansvar. Så håper jeg kommunen (der jeg selv altså jobber) er flink til å legge til rette for at det blir ENKLERE for meg og alle andre å ta de rette og sunne valgene.

Håkon ute på første joggetur med pulsklokke (Sagene i Oslo). Spennende og motiverende!
Håkon ute på første joggetur med pulsklokke (Sagene i Oslo). Spennende og motiverende!

I et samfunnsmedisinsk perspektiv antar jeg at det ofte er folk som trener mye fra før som også bruker penger på pulsklokker og andre ganske dyre duppedingser. De er dyre, de kan være vanskelig å forstå seg på, du må ha en viss teknologisk innsikt for å få brukt dem skikkelig, og det er kanskje mer akseptert og forventet i treningsmiljøer blant høyt utdannede at man skal ha en viss mengde duppedingser. Er det for folk flest? Har alle råd? Det er en fare for at dette er verktøy som de som fra før av er på toppen av kransekaka, og at det bidrar til de økende klasseskillene vi ser i helse. Det er en sterk sammenheng mellom helse og utdannningsnivå og inntekt. Det er ikke alenemoren med vikariatstilling eller den arbeidsledige 25-åringen uten utdanning som sykler Nordsjørittet, deltar på Birken eller kjøper dyre duppedingser.

Samtidig er det kanskje en positiv trend nå at det flere og flere «vanlige» folk som er ute og sykler, løper og svømmer. Spesielt Triatlonbølgen skyller over vestlandet, og mange utfordrer seg selv og andre til å komme i bedre form. Haugesund Triatlon arrangerer «folketriatlon» 31/8, med overkommelige distanser for de fleste. De satser også på barn og unge, og det kan bli et viktig og godt tilskudd til breddeidretten.

Kunnskapen om hvordan disse duppedingsene virker og kan brukes, bør gjøres tilgjengelig for flere. Kanskje kan lokale løpeklubber og grupper ha seminar og kurs om hvordan trene med pulsklokker, og hvilke treningsprogrammer som er gode å bruker og som passer for den enkelte. Eller ta det som en del av aktiviteten i lavterskel løpetilbud.  Kunnskap er første forutsetning for å ta gode valg, og det er et begrep som heter «helsefremmende allmennkunnskap» jeg tror vi kan bruke her. Kunnskap om hvordan kroppen fungerer under trening, hva pulsen forteller oss, hvordan man bør trene variert osv er kunnskap som vil gjøre flere i stand til – og ikke minst motivert til – å bli mer aktiv, og kanskje også ta i bruk pulsklokker og andre duppedingser. Holdninger og kultur blant venner og kjente påvirker også valgene våre. I noen grupper er det et must, i andre blir du utledd.

Løpenettverket Northern Runners i Tromsø, startet av min gode venn Thomas K. Føre, er et utrolig spennende «prosjekt» der de med lav terskel har fått flere hundre medlemmer og inspirert massevis av vanlige folk til å bli mer aktive. De har hatt fokus på inkludering, «framløping» og har mottoet «Share the movement». Jeg tror de har satset en del på det å øke medlemmenes kunnskap om løping også. Det er veldig artig å følge med på bloggen deres og facebooksiden og se alt de finner på. I et folkehelseperspektiv har de kanskje utrettet mer enn mange kommuner gjør i løpet av mange år! Hva verdien samlet sett er for samfunnet er, hadde vært interessant å beregne. Folk som tar tak i helsa si, finner et treningsfellesskap som inkluderer alle, som blir inspirert og inspirerer andre – jeg tenker det passer veldig godt inn i det vi alle ønsker; å skape gode og helsefremmende lokalsamfunn. Så uansett hva du har rundt håndleddene – ut og løp, ut og beveg deg, ut og ta vare på helsa di! Så skal jeg for min egen del love jeg skal gjøre så godt jeg kan for å påvirke i min kommune til at kommunen bidrar til å legge til rette for det blir enklere for flere å ta disse valgene. For det er både et individuelt ansvar, og et fellesansvar for hele samfunnet, slik jeg var litt innom i mitt innlegg om samfunnsplanlegging.

Takk for at du leste:)

Jeg endte opp med en Garmin Forerunner 210 til ca 1600 kroner. Verdt pengene eller lurer jeg meg selv?
Jeg endte opp med en Garmin Forerunner 210 til ca 1600 kroner. Verdt pengene eller lurer jeg meg selv?