Jeg er småsyk i dag, og holder senga. Noe influensaliknende greier jeg har dratt på noen dager, antakeligvis smittet da jeg hadde legevakt forrige helg. Det hører med til jobben, som lege blir du utsatt for mange basilusker når du kikker inn i munn og andre kroppsåpninger på jakt etter forklaring på den syke pasients plager og feber. Noen ganger finner altså basiluskene det for godt å finne ny vert, denne gangen meg. Det er vel sånn de overlever, basiluskene, eksproprierer uten saksbehandling eller offentlig høring og tar seg til rette der de finner det for godt. Nytter ikke å protestere, noen ganger må man bare finne seg i det.

Denne skulle vel kunne hjelpe litt.
Denne skulle vel kunne hjelpe litt.

Som fastlege i 4-5 år var jeg sjelden syk, kanskje fordi man hele tiden blir eksponert for smitte og immunsforsvaret opparbeider immunitet uten at man utvikler symptomer? Nå har jeg vært «papir-lege» i et par år uten så veldig mye pasientkontakt – kanskje jeg blir lettere smittet nå enn da jeg kikket ned i pasienthalser daglig?

Stive skuldre og nakke, slimklump i halsen, lett kvalme som kommer og går, snørr som renner, litt hoste, ubehagsfølelse i hele kroppen. Jeg er en fryktelig dårlig pasient, jeg er glad jeg ikke møter meg selv for ofte som lege. Jeg synes synd på meg selv og forventer at kona må forstå jeg har lyst på en kopp varm te. Man er jo så vant med å være frisk – heldigvis. Det er lurt å bli litt syk av og til, da setter man mer pris på det å ikke være syk. Samtidig er det jeg har nå en bagatell, en forbigående virusinfeksjon i øvre luftveier, kanskje en mild influensa (på vestlandet kaller folk forkjølelse noe misvisende for «flunsa»). Jeg tenker på de som lever med kroniske lidelser og har flere dårlige enn gode dager.

Jeg leser om «Dødehavsklinikken» i Israel, drevet at idealistiske leger på Vestlandet. En kilnikk drevet i lokaler der andre fra andre land driver med liknende ting, med hotell der pasienter kan bo. Folk må betale selv, ca 30.000,- for tre uker, flybillett kommer i tillegg. Staten dekker ikke noen utgifter, men det ønsker så klart de som driver klinikken at den skal. Jeg vet ikke helt. Klart det er godt for de fleste med 3 uker i sol og varme, det vet vi jo. Hudsykdommene har godt av sol, leddgikten blir bedre av varmen osv. På nettsiden sin reklamerer de med positive pasientuttalelser. En av legene som står bak opplegget er psykiater, men har her tittelen overlege, det gis nærmest inntrykk av at det er et sykehus. Jeg har et åpent sinn, og folk får bruke pengene sine som de vil. Men jeg håper staten har god kontroll på hvilke tilbud det offentlige skal være med å finansiere eller ikke. Akkurat nå kunne jeg godt tenkt meg noen uker der nede selv.

I VG står det om ebolaviruset som herjer igjen. Min øvre luftveisinfeksjon blekner i forhold. Det er ikke 90 % sjanse for at jeg dør. Skulle jeg være uheldig og pådra meg «innsynkning» med bakterielungebetennelse, blir jeg lagt inn på sykehus der jeg får vanlig penicillin som virker godt. Heldigvis har vi en restriktiv politikk i Norge når det gjelder bruk av antibiotika. Jeg er ofte glad for å høre at pasienter støtter dette, og det er som regel ikke vanskelig å forklare hvorfor det ikke er aktuelt å bruke antibiotika når det er virusinfeksjoner. Det er mange fornuftige foreldre vi møter på legevakt og legekontorene. Det norske folk er stort sett ganske godt opplyst. Og det er viktig for å kunne forstå helsa si og ta rette valg. Er litt mer usikker hvordan dette er i Vest-Afrika.

Helseministeren ønsker innspill til ny Folkehelsemelding. Et av hovedtemaene de ønsker fokus på er «helsevennlige valg». Vi har selv et ansvar for å velge riktig, og samfunnet/det offentlige har ansvar for å legge til rette for at flest mulig kan ta de rette valgene. Det er vel god Høyre-politikk å legge mest vekt på at det meste er opp til individet selv, alle er sin egen lykkes smed osv. Om fristelsene blir for mange, og sofaen for dyp, blir vi livsstilssyke. På kino her om dagen hadde de fått fruktbeger i hylla, men snopet vant allikevel. Hva er det som gjør at noen er veldig flinke til å ta de rette valgene, mens andre åpenbart ikke er det? Det er flott at mange nå for eksempel er aktive med løping, svømming og sykling. Om man gjør alt omtrent samtidig blir det kalt triatlon. Helsegevinsten i befolkningen er stor når ikke-aktive blir aktive.

Valgmuligheter på kino
Valgmuligheter på kino

Den nyetablerte klubben Haugesund Triatlon arrangerer folketriatlon etter sommeren. De satser på et breddearrangement som skal favne unge og gamle, med overkommelige distanser i løypene. Jeg synes det er bra. Men mange synes nok det er skremmende å bli med på noe slikt dersom de ikke har prøvd det før. I media ser vi jo disse topptrente atletene med superdyrt og superlett utstyr som fyker avgårde både til lands og til vanns. Kan triatlon bli en folkeidrett? Ja hvorfor ikke. Jeg og kollega Jan er engasert som rådgiver for medisinsk beredskap, og vil være arrangementsleger på selve dagen. Alle 3 guttene mine er påmeldte (mer eller mindre frivillig), så jeg har stor egeninteresse av at sikkerheten er god. Skal unger og nybegynnere våge seg utpå dypt vann må det være trygge rammer.

Trygge rammer har de på «Gøy på vannet« der 9-åringen min er med denne uka. Seilforeningen i Haugesund arrangerer og har 30 unger mandag-fredag på anlegget sitt der de får seile, padle, fiske og spise krabber, dra på skattejakt og spille sandvolleyball. Sjekk når gutten kommer hjem: 1) Har du hatt det kjekt i dag? (Ja). 2) Gleder du deg til i morra? (Ja). Alt ok. Tidligere nabo Anders Lysgaard står i spissen for arrangementet. Det er ikke en mann du kjeder deg sammen med, har jeg forstått. Full fart og godt humør! Unger har godt av å få prøve seg og føle mestring på ulike områder.

Godt humør er også viktig når alle herligheter skal betales, for det er ikke gratis å delta på allslags aktiviteter. De fleste tjener greit med penger og har råd til det meste, men det er lett å glemme at det er også flere enn vi tror som ikke har råd, og som konsekvent ikke er med på alt som vi selv og våre unger får være med på. Vi har klasseskiller i Norge også, selv om vi kanskje ikke tror det. Det har jo VG også satt fokus på, med barn som aldri har vært på ferie, og feriepress blant venner. Vi lever på solsiden de fleste av oss. For de som orker å jobbe dugnad eller selge dopapir og mopper til slekt og venner til de blir blå i ansiktet, blir beløpet noen ganger lavere. Dette koster de viktigste aktivitetene til våre 3 gutter i sommer:

  • Gøy på vannet (1 gutt): 1500,-
  • Vards fotballskole m/Ajax (1 gutt): 1500,-
  • Kolnes Ils fotballskole (3 gutter): ca 1900,-
  • Etne Cup (1 gutt): ca 800,-
  • Norway Cup (2 gutter): ca 7000,-
  • Triatlon (3 gutter): 750,-
  • SUM: ca 13.500,-

Det er en viss fare for at klasseskillet i Norge vil forsterkes av at barn fra familier med god råd får være med på mye, mens de barna som kanskje hadde trengt det mest, aldri er med. Kan vi gjøre noe med det? Idrettslagene og arrangørene må jo få inntekter slik at hjulene går rundt? Kanskje noen må tenke helt nytt. Få en rik onkel til å starte et nasjonalt fond der næringslivet kan donere midler som kan subsidiere ulike arrangementer for å holde kontingenter og påmeldingsavgifter nede. Uten at det blir ulike priser for fattige og rike. Se hva som skjedde med Braatens Best og Back. Og kongehuset. Vi liker ikke eliter i Norge, eller?

Dette var bare noen småsyke betraktninger fra sykesenga. Kona har kun gitt meg 1 kopp te i dag, og har altfor lite sympati med mine plager, slik jeg ser det. Resten av verden får seile sin sjø inntil jeg blir frisk igjen. Hurra for Netflix og fotball VM. Kanskje frisk igjen allerede i morra?