Hurra for 17. mai, grunnloven, Wergeland og at vi bor i et fritt land! Vi er på mange måter heldige som bor i et fredelig land der de aller fleste har det godt. De fleste av oss trenger ikke tenke på de to nederste nivå i  Maslows behovspyramide. I toppen av pyramiden kommer «selvrealisering». For å komme dit må vi ha tryggyet, føle tilhørighet og anerkjennelse.

Bilde
Maslows behovspyramide – de fleste i Norge trenger ikke tenke på de to nederste nivåene.

 I Kopervik (Karmøy) ble det foreslått å vedta «Livets Grunnlov», noe jeg synes var et fint innlegg. Du kan lese mer om det i en artikkel i Karmøy Nytt, men jeg tillater meg å gjengi innholdet her. Punktene er inspirert bl.a. av hva døende personer angrer på når de ligger på dødsleiet. Vi ønsker alle å realisere oss så mye som mulig, å få mest mulig ut av livene våre, å ha det godt, leve gode liv. Vi er priviligerte som har tid og anledning til det, som moderne mennekser med mye fritid i den rikeste delen av verden. La oss også tenke på andre som ikke har det like godt som oss selv, på vår ferd mot toppen av pyramiden. (Rikfolk som blir lei av å tjene penger begynner å gi vekk penger til gode formål – kanskje er det et nivå som kommer etter at man er ferdig med selvrealisering?).

LIVETS GRUNNLOV (foreslått 17. mai i Kopervik, Karmøy)

1: Vær tro mot deg selv og ikke lev det livet andre forventer av deg.

2: Grip livet med begge hender og ikke vent med å leve.

3: Bli flinkere til å utrykke følelsene dine og ikke vent til det er for sent.

4: Gjør andre glad og bli glad selv.

5: Vær glad i deg selv og vær takknemlig for den du er og det du har.

6: Forvent mindre, unngå skuffelser og bli lykkligere.

7: Hold bedre kontakt med venner og familie. Det beriker og utfordrer.

8: Velg å se det positive i ting og ikke let etter problemer.

9: Den beste måten å fylle livet med mening, er å leve det så godt du kan og fylle dagene med hobbyer, venner og egne interesser.

10: Sett av tid til stillhet og refleksjon. Det gir deg en indre ro.

11: Ta en revisjon av livet. Prioriter de og det som er virkelig er viktig for deg.

Da forslagene var lest opp for de fremmøtte ble det gjennomført en håndsopprekning, slik at grunnloven kunne vedtas. Deretter signerte ordfører Aase Simonsen lovene, før folk stilte seg i kø for å skrive under.