Hvorfor gi ungene usunn mat når vi like enkelt kan gi ernæringsrik og god mat? - På tide å tenke nytt!
Hvorfor gi ungene usunn mat når vi like enkelt kan gi ernæringsrik og god mat? – På tide å tenke nytt!

Det skjer ting! Det ene idrettslaget etter det andre i Karmøy velger nå å bytte ut usunne kioskvarer med sunnere alternativer. Dvs istedenfor brus og chips og sjokolade selges det smoothies, fruktbeger og grove pizzasnurrer. Jeg ser litt nærmere på dette i dag; Prestasjonsfremmende matvarer i kiosk på idrettsarrangementer. Les mer, se på linker jeg har lagt inn nederst, og svar på en enkel «poll». Takk for at du leser!

Avaldsnes IL har bestemt seg for å satse på sunn kiosk når de arrangerer Bend It cup på Karmøy. I kommentarfeltet til artikkelene applauderes denne beslutningen! Som representant for Kolnes IL måtte jeg trykke «liker» på hun som kommenterte at dette startet Kolnes IL med for lenge siden… Faktum er at vi kjørte dette konseptet på en Minirunde i innebandy før jul 2013, med stor suksess. Både Kopervik IL og SUIL (Skudeneshavn) fulgte opp med samme konsept på de påfølgende Minirundene! (Minirunde = turneringsform for yngre innebandyspillere). Det var ganske enkelt befriende å se ungene spise og drikke skikkelige ting istedenfor brus og chips.

Ungene er ikke bare av og til på cuper og turneringer, det er ganske ofte i løpet av et kalenderår.  Selv har jeg 3 aktive gutter som spiller fotball og innebandy, og til tider føler jeg vi bor på idrettsanlegg. Klart det betyr noe hva vi voksne bestemmer ungene skal få kjøpe i kiosken, og hva som er til salgs. Akkurat som det betydde noe at barnehagene i Karmøy innførte sunne alternativer ved bursdagsfeiringer, og de nå får smoothies eller fruktpinnsvin istedenfor kaker og is. Og det er ikke bare for ungene dette betyr noe, det er da jaggumeg voksne som handler også! Ungene springer rundt i det minste, vi bare står og ser på, og trykker i oss…

Uten å bli fanatisk er jeg ikke i tvil om at dette er et område vi bør kunne tenke nytt på. Det krever både holdningsendringer og konkrete løsninger og avtaler som gjør at klubbene ikke går i minus pga de velger sunnere varer. Varer med mye salt, sukker og fett har lang holdbarhetsdato og gir enkle penger i kassa. Det krever litt mer jobb å tilby sunnere alternativer. Om det krever mer arbeid og er mindre inntektsgivende vil kanskje ikke alle klare å endre dagens praksis. Kanskje voksnes holdninger er den største utfordringen? Vi tror ungene «må» kose seg med is og pølse, men hvem har egentlig spurt ungene hva de foretrekker om de får valget?

Dette skrev vi på Kolnes ILs hjemmeside etter Minirunde  i innebandy 7/12 2013:

«Avviklingen av Minirunden gikk veldig bra, 29 lag (alle fra fleridrettslag i Karmøy, med unntak av et lag fra Haugar Sportsklubb!) med omkring 250 unger spilte til sammen 54 kamper fra klokka 10 til klokka 17. Vi opplevde det som en stor suksess med vårt «eksperiment» med helsunn profil i kiosken. Vi hadde følgende meny:
 • Smoothies og juice fra Bama (og vann) istedenfor brus
 • Fruktkurver istedenfor chips
 • Toast med grovt brød skinke og ost og pizzasnurrer bakt med grovt mel istedenfor pølser
 • Gulrotsnacks istedenfor slikkepinner
 • Gulrotkake istedenfor andre fetere kaker
 • Kaffe fra Amundsen spesial. 

Det var en fryd å se ungene (og voksne!) kose seg med prestasjonsfremmende og sunn og god mat og drikke, og det var absolutt ingen misnøye så vidt vi kunne spore! Vi tror dette var noe også de voksne satte pris på, og vi kommer garantert til å gjenta dette. Det er litt mer arbeid med å kutte frukt osv., men med Bama-avtalen som gir 60 % avslag på innkjøpte varer så føler vi at vi også sitter igjen med god nok fortjeneste til at dette også økonomisk kan svare seg.»

Her er noen bilder fra arrangementet:

Frukt og gulrøtter gikk unna som "hakka møkk" - 1 gulrot i hvert lille beger.
Frukt og gulrøtter gikk unna som «hakka møkk» – 1 gulrot i hvert lille beger.
Viktig at det SER bra ut i gjennomsiktige beger.
Viktig at det SER bra ut i gjennomsiktige beger.
BAMA-avtalen gjelder også for smoothies og juice.
BAMA-avtalen gjelder også for smoothies og juice.

Hva finner vi dersom vi leter etter kilder på dette området? Her er noe:

Min oppsummering:

 1. Det bør være mulig å få til en endring av hvordan vi tenker rundt hva som selges i kiosk ved idrettsarrangementer og til daglig på idrettsarenaer. Voksnes holdninger er trolig den største utfordringen. Før satt ungene i baksetet uten bilbelter mens foreldrene røykte. Hva tenker vi om det i dag?
 2. Idrettsforbundet (NIF) bør ikke ha sponsorarvtaler med f.eks. Coca Cola eller Mc Donalds (å selge sjela si til djevelen, er det noe som heter).
 3. Kommunenes idrettsråd, idrettskretsene, idrettslagene, næringslivet og kommunene kan gå sammen om å skape endringer. Se til Østfold!
 4. Man kan se på muligheter for å stimulere idrettslag til å satse på sunnere produkter, slik at flere velger dette. Økonomiske incentiver fungerer ofte. Belønning/sertifisering til idrettslag som fatter årsmøtevedtak på å kutte ut drittmat i kiosk og satse på sunnere alternativer?
 5. Idrettslagene trenger hjelpemidler, f.eks. veileder med forslag til meny i kiosk. Hva med å arrangere kurs for idrettslagene?
 6. Næringslivet kan bidra med avtaler lokalt og støtte idrettslagene i dette arbeidet.

Jeg skriver nå både som privatperson og «helsemann». En stor del av jobben min som kommuneoverlege er å bidra inn i folkehelsearbeidet i kommunen. Det er gledelig å se at det er trend på Karmøy (og ellers i landet?) der flere og flere idrettslag ser at det er på tide å tenke nytt. Næringslivet bidrar med avtaler som gjør at det kan lønne seg. Dette er godt eksempel på at folkehelsearbeid foregår på alle arenaer, i samspill mellom det offentlige, næringslivet og frivillige lag og foreninger.

Om du er interessert i dette anbefaler jeg å lese den siste folkehelsemeldingen som vi fikk i 2013, og som er viktig del av samhandlingsreformen der kjernen er at vi skal forebygge mer og behandle mindre.

Takk for at du leste så langt! Legg gjerne inn en kommentar og/eller del dette innlegget med andre som du tror er interessert i dette temaet.

Hilsen Dag-Helge, pappa/idrettsleder/folkehelsearbeider