I dag var jeg med familien (minus eldstemann som sitter på fly til Berlin og skal på språktur med farmora som er tysklærerinne) på flotte Lindøy i Karmøy kommune. Lindøy er et uteområde som er opparbeidet av Friluftsrådet Vest – til glede for sånne som meg og familien min, altså folk flest. Hvem kan vi takke for at vi har slike området?

IMG_6676
Lindøy – for deg og meg! Til tross for fridag og fint vær var det kun vi som var her. Er vi flinke nok til å bruke slike uteområder?

KOM DEG UT!

Jeg fant ut på et skilt at Nord-Rogaland og Sunnhordaland Friluftsråd ble dannet i 1983 som et interkommunalt organ for Bokn, Etne, Fitjar, Haugesund, Karmøy, Sauda, Sveio, Tysvær, Vindafjord og Ølen kommuner. «Vi arbeider med planlegging, sikring, tilrettelegging og drift av regionale friluftsområder, kurs og informasjon om friluftsliv, og er et rådgivende organ for medlemskommunene og andre», stod det på et litt bordgjemt skilt på Lindøy.

Skilt friluftsrådet

«Vår virksomhet blir finansiert gjennom kontingent fra medlemskommunene og av tilskudd fra stat og fylkeskommuner». Et flott spleiselag, med andre ord!

UNIVERSELLE TILTAK

Tilrettelegging av uteområder slik at hele befolkningen kan dra nytte av dem, er det vi kaller et befolkningsrettet eller «unvierselt» tiltak. Det er ikke rettet mot et enkeltindivid, men mot hele befolkningen. I et bredt folkehelsearbeid, er slike universelle tiltak de viktigste, og mest effektive. Gjennom å påvirke atfderden eller livsstilen til hele befolkningen, påvirker man også risikogruppene – hele normalfordelingskurven forskyves.

Ved å satse på universelle tiltak, kan en kommune over tid oppnå en friskere og mer aktiv befolkning. Det koster samfunnet dyrt for hver enkelt innbygger som utvikler livsstilssykdommer og blir inaktive og pleietrengende. For næringslivet er det store kostnader med sykemeldte ansatte. For den enkelte betyr det færre leveår med god livskvalitet, og som regel også et kortere liv. Vi skal ikke bare leve lenge, vi vil jo gjerne leve godt også.

TAKK

Ungene frydet seg i dag, på stranda, på stien, i grillhytta, på sandvolleyballbanen. Vi voksne også. Bare det å vite at «noen» har jobbet med å lage slike områder gir en god følelse. Det jobbes bredt for å legge til rette for at vi kan ha aktive og gode liv der vi bruker naturen rundt oss. Takk, Friluftsrådet Vest, for jobben dere gjør! 

Sjekk ut disse linkene om du er interesser i friluftsliv og folkehelse:

 

Ingenting er som sand mellom tærne...
Ingenting er som sand mellom tærne…
Her er det bare å ta for seg.
Her er det bare å ta for seg.
Sandvolleyball er gøy! Men nettet har sett sine beste dager og hang i en tynn tråd...
Sandvolleyball er gøy! Men nettet har sett sine beste dager og hang i en tynn tråd…
Hvordan kommer jeg meg ned???
Hvordan kommer jeg meg ned???