Bare i Karmøy kommune må idrettslag selge 23.333 vafler i året for å betjene unødvendige lån pga etterslep på anleggssiden.
Bare i Karmøy kommune må idrettslag selge 23.333 vafler i året for å betjene unødvendige lån pga etterslep på anleggssiden.

I Norge må idrettslag steke tusenvis av vafler for å betale på banklån de må ta opp for å mellomfinansiere nye anlegg. Etterslepet på anleggssiden legger beslag på midler og dugnadsinnsats som heller burde gått med til å generere mer aktivitet.

Når idrettslag skal bygge idrettsanlegg og nærmiljøanlegg, må de vente i opptil flere år før de får utbetalt tippemidler og kommunalt tilskudd. Ofte kan det gå 3-5 år før pengene utbetales. For idrettslagene er det uaktuelt å vente så lenge for å realisere planer om nye anlegg som har fått idrettsfunksjonell forhåndsgodkjenning av kommunen. De går derfor i banken og tar opp lån i påvente av disse pengene. Noen har kanskje en bank som sponsor og får grei rente. Allikevel må idrettslag, som drives av frivillig dugnadsarbeid, betale på fullstendig unødvendige banklån, ettersom de færreste kommuner forskutterer pengene.

I Karmøy har idrettslagene til sammen ca 10 millioner i lån på mellomfinansiering av nye anlegg. Dvs. de har tatt opp lån i banken for å komme i gang med bygging av nye anlegg (ordinære anlegg, nærmiljøanlegg, rehabilitering eksisterende anlegg). Når tippemidler og kommunalt tilskudd betales ut om 3-5 år blir lånene innfridd.

Hva koster ettersletpet på anleggssiden egentlig idrettslagene?  Med en rente på 3,5 % vil 10 millioner i samlet lån koste idrettslagene i Karmøy kommune ca 350.000 i året i renteutgifter. Om hver vaffelkake som idrettslaget steker selges for 15 kroner, så tilsvarer det 23.333 vafler! Og det er bare i Karmøy. Hvor mange vafler steker vi på landsbasis for å betale renter til bankene?

Om noen hadde sagt «la oss steke og selge 20.000 vafler så vi kan betale bankene renten på lånet vi må ta opp for å bygge nye idrettsanlegg, noe vi fra før gjør som frivillig dugnadsarbeid på fritiden vår for å gi ungene våre en bedre oppvekst» – da hadde de blitt sett rart på! Men det er altså det vi i praksis gjør.

Jeg ville heller at vi skulle solgt 23.333 vafler der inntekten kunne gått til økt aktivitet! Etterslepet på anleggssiden i norsk idrett bør være mulig å gjøre noe med. 

Kilder: Bestemmelser om tilskudd til til anlegg for idrett og fysisk aktivitet