Har du eksempler på at samfunnet er sykt? Ser du eksempler rundt deg på at samfunnet er lagt til rette på en sånn måte at befolkningens helse påvirkers negativt, direkte eller indirekte? Send meg tips! Jeg mener samfunnet også er sykt, ikke (bare) enkeltmenneskene. Derfor ønsker jeg som samfunnsmedisiner å synliggjøre nettopp det: Hva feiler samfunnet?

Et enkelt eksempel: I går var vi i svømmehallen med ungene, et yrende liv med masse mennesker som koser seg og er i aktivitet, unger som lærer å bevege seg i vannet, voksne som får rørt på strunkne kropper. Etterpå har jo ungene lyst på en is, og det får de. Men når jeg går gjennom kaféen, og ser på alle som nettopp har vært og svømt og hatt det herlig, hva er det alle spiser? Jo, pølser og pommes frites, og brus. Nesten uten unntak. Familier tar søndagsmiddagen sin der, omtrent utelukkende gatekjøkkenmat. Når jeg sjekker menyen finnes det omtrent ingen sunne alternativer, kun fritert mat, farseprodukter og fete kjøttretter. Is, slush, baconcrisp og popcorn (det er kino i samme bygget). Sjokolade og chips. Hamburgertallerken, pølse og pommes frites, pizza. Vi kan gi samfunnet diagnosen fettpengefokusert.

Hvem har bestemt det slik at vi kun får usunne alternativer på slike steder? Hvem tror at foreldre liker å fylle ungene opp med fet og næringsfattig mat, sukkerdrikker og mettet fett?

Gatekjøkkenmat på alle kanter
Gatekjøkkenmat på alle kanter

Hvorfor ikke servere toast med ost/skinke og grovt brød, grove pizzasnurrer, smoothies, frukt… Det er IKKE vanskelig. Men kanskje ikke lønnsomt nok? Hvorfor er det slik? Hvem har bestemt det? Hvilke mekanismer er det som gjør at vi blir tilbudt SØPPEL på mange slike steder? Det samme eksempelet gjelder kiosk i idrettshaller. Prestasjonsnedsettende mat/drikke er det vi tilbyr ungene våre. Hvorfor er det slik? Er det noe vi ikke mangler i Norge, er det kunnskap om sammenhengen mellom helse og aktivitet/kosthold.

Det er ikke så lett å velge «rett» når det ikke finnes riktige alternativer. Får vi som vi fortjener? Kanskje har de forsøkt med sunnere produkter men ikke hatt godt nok salg? Kanskje. Men sunnere alternativer har en tendens til å bli for dyre. Tilbud og etterspørsel virker inn. Hva er det da som skal til?

  • Momsregulering av matvarer?
  • Kommunal strategi for folkehelse som tilsier sunn profil i kommunale haller?
  • Støtte fra næringslivet?
  • Økt etterspørsel fra kundene?
  • En daglig leder på kaféen som selv er opptatt av godt kosthold?
  • Bamas fruktordning?

Folk blir overvektige ikke bare pga de er late som ikke orker å mosjonere, eller fordi de lager feil type middag. De (vi) blir overvektige også pga samfunnet ikke er lagt til rette rundt oss for å ha en sunn livsstil. Det er samfunnet som er sykt – og som en konsekvens blir vi syke (livsstilssyke). Kjøp pulsklokke, ut og løp, meld deg inn i treningsstudio, kjøp slankepulver, gå på diett. Det er en gigaindustri som lever av en livsstilssyk befolkning.

Som samfunnsmedisiner er jeg interessert i sammenhengen mellom folks helse og hvordan samfunnet er innrettet rundt oss. Kan vi bli flinkere å bli bevisst på hva det er som er «feil» med samfunnet, slik at vi kan få gjort noe med det? Send meg gjerne tips og del noen tanker om du vil. Livsstilssykdommer er vår tids epidemi, og ansvaret bør ikke kun hvile på den enkelte, men på storsamfunnet og politikerne våre, og til syvende og sist oss selv, som velger de politikerne vi vil ha.