Jeg er egentlig ikke en dikt-type, det er for raskt, og samtidig for tregt. Jeg er for utålmodig, og rekker ikke å føle noen relasjon til teksten/ordene. Men av og til treffer det. Nå sitter jeg her med diktsamlinga «Nordavindsvalsen» av den nordnorske forfatteren Arvid Hanssen (1932-1998) og trekker på smilebåndene og koser meg med de korte tekstene hentet fra nordnorsk kystmiljø, med humor og alvor.

Det er en mørk tid nå, januar/februar er lange måneder og jeg tror mangelen på sol merkes på både kropp og sinn. Samtidig er det travle dager fulle av aktiviteter for ungene, treninger, kamper i helgene, krampeaktige forsøk på å bruke den lille fjellhytta vi kjøpte oss i fjor, årsmeldinger osv. Det føles travelt, og som at timene ikke strekker til. Da passer diktet «Dagar» av Hanssen godt (skrevet på nynorsk):

 

DAGAR

Dei kjem til deg – alle som ein. Du veit ikkje av før dei er i huset.

Nokre fyk trappane – som glade barn. Sko-raset buldrar, du får proppar i øyra, men du er glad.

Andre ber tunge bører til bordet ditt. Sessar seg som heime. Sit til du ikkje ser anna enn mørke. 

Berre ein ny og annleis dag kan hjelpe deg, og du tryglar han om å komme fort!

 

Og kanskje kan vi søke litt visdom fra måsene? Jeg er vokst opp med lyden av måser utenfor vinduet mitt. Når jeg kommer hjem igjen på sommeren og våkner til lyden av måser da slapper jeg av. Måsen i sitt rette element, ute i havgapet, er en flott fugl. I byen kalles den «flyvende rotte», og det er en skjendsel å kalle den det. Vi spiser eggene dens og setter pris på dens nærvær. Når vi er ute og fisker sei i midnattsol henger det en hale med måser etter oss når vi sløyer fisken og kaster sloget på havet. Jeg elsker måser! Og Hanssen har skrevet en honnør til dem:

 

MÅSAN

Måsan på stormfjæra – dem har det godt!

Bær kje på børra av stor-sjy og brått.

D´e arti med måsan. Dem greie det, dem.

Hæve sæ over aill troillskap som kjem.

 

Og til alt det merkelige vi ikke finner svar på her i livet, og som vi søker svar på, det trenger ikke være kompliserte mysterier, men noe så enkelt som:

 

DEN STORE GÅTA

Enda ein gong

har eg skruve ned lyskuppelen

for å løyse den store gåta.

Korleis kjem flugane inn i han?

 

Arvid Hanssen, «Nordavindsvalsen» (diktsamling, utgitt 2009 på Cappelen Damm)