Jeg høret på morgenandakten på p1 på vei til jobb i dag. Ikke er jeg særlig religiøs, ikke i det hele tatt faktisk, men allikevel lar jeg vær å sla av radioen når klokka kryper over 0830 (fleksitid og B-menneske…). «Den som sår sparsomt skal høste sparsomt» sa presten i dag. Jeg kjente at jeg ble sittende og tenke litt på betydningen av det, både personlig og på andre plan.

Den som sår sparsomt… Det er vel først og fremst med henblikk på mellommenneskelige forhold dette sitatet er ment. Det handler om vår raushet, eller mangel på den. Hvor mye klarer vi å gi av oss selv til de vi omgir oss med? Jeg synes det var et godt visdomsord som fikk meg til å tenke: Nå skal jeg forsøke å så litt mindre sparsomt!

Men det kan også være et visdomsord til norske kommuner med en parallell til folkehelsearbeidet! De kommunene som sår sparsomt i folkehelsearbeidet kommer også til å høste sparsomt! Det stod en flott kronikk i Aftenposten i dag som jeg fikk tips av fra vår dykgite folkehelsekoordinator; «Ta folkehelsen på alvor!». Klikk HER så kan du lese den. (Interessant å lese kommentarene også, mange som har ulike meninger).

Vi skal nå snart ha første møte i det nye folkehelseforumet i kommunen, der vi skal begynne på det systematiske langsiktige folkehelsearbeidet. Basert på en oversikt over helsetilstanden i befolkningen skal vi forsøke peke ut en kurs og hvilke områder vi kan og bør ha spesielt fokus på. Så får vi forsøke å være raus og spå rikelig vi kan! Allerede i høst starter vi opp flere positive og gode prosjekt av helsefremmende og forebyggende karakter. Selv skal jeg være med å få i gang et bredere aktivitetstilbud for rusmisbrukere i kommunen – ei gruppe som blir uglesett og stigmatisert og lite inkludert i samfunnet. Vi skal prøve med innebandy – en aktivitet som vi vet inkluderer alle som er med og som gir høy puls! Jeg gleder meg og håper vi kan få det til.