På vei til jobb en dag på radioen hørte jeg klassikeren «Beds are burning» til Midnight Oil. Det slo meg at sangen kan handle om det å være ung i dag (egen fortolkning…). Hvordan kan ungene sove godt når senga står i full flamme? Hvordan kan de klare å stokke beina sine til fornuftige dansetrinn når verden spinner ukontrollert rundt oss? Eller: hvordan kan dere forvente av oss at vi skal klare yte vårt beste når det er så mye som river og sliter i oss…?

Jeg er både personlig og faglig spesielt bekymret for hva sosiale medier og barn/ungdoms ubegrensede tilgang på internett gjør med de yngre generasjonene. Facebook, twitter, instagram, nettspilling, virtuelle verdener der vi forholder oss til andre mennesker via et tastatur og en skjerm, eller bare smarttelefoner, som flere og flere har. Vi foreldre tror vi har oversikt, og at vi kan kontrollere dette. Men den illusjonen tror jeg vi kan kvitte oss med først som sist. Vi får aldri helt kontroll over dette, og vi aner ikke hvilke konsekvenser vi vil se de neste tiårene av eksplosjonen på Facebook osv. Jeg ble fortalt av en kjenning som hadde hørt at 25 % av verdens datakapasitet på nettet blir brukt på facebook.. Det høres usannsynlig ut, men peker på det faktum av vannvittig mange mennesker bruker vannvittig mye tid på nettet. Er de voksne gode rollemodeller for ungene?  Nja, ikke gode nok antakeligvis. Men det er et ansvar vi må ta. Legg vekk skjermene, spill et brettspill med ungene, lær dem sjakk og scrabble (wordfeud på «ekte»), dra på tur i skog og mark med dem, ta en sykkeltur sammen.

Balansert med ansvaret vi har for å lære ungene våre å bruke internett og ny teknologi på en god måte, som kunnskapskilde, som positive kontaktformidlere, så er det også vårt ansvar som voksne å skjerme ungene og ungdommene våre fra den enorme informasjonsflyten og kommersielle interessene som banker på absolutt alle dører i absolutt alle hus. Det er vårt ansvar å se til at 12-åringen ikke ligger med iPhone kl 23 om kvelden på senga kvelden før han skal på skolen. At jenta på 14 ikke melder på Facebook kl 01. At ikke poden på 16 sitter på World of Warcraft til kl 02 om natta…

For det er vanskelig å sove når senga står i flammer; av glødende skjermer og medier som trenger seg på.