I helga her jeg løpt min første halvmaraton! Har vel aldri løpt mer enn 10 km tidligere… Jeg har «innebandy-kropp» som er vant til korte intenviste intervalløkter. Men noen løpeturer blir det innimellom også, gjerne i selskap med andre. 18000 var påmeldt Oslo Maraton og de ulike løypene, hele 8000 løp halvmaraton. Imponerende å se så mange «vanlige» folk ta seg ut og være spreke! Selv pinte jeg meg inn på 2.04 etter å ha stivnet totalt på rundt 14 km, etter overmodig tempoøkning ved 13 km… Men god mestringsfølelse og inspirasjon til å kanskje være enda mer aktiv, gå ned et par kilo, være litt mer bevisst på kosthold…

Det virker som det blåser en mosjons/trim/kondisjonsving gjennom landet. Men må du ha god råd for å ta del i det? «Idrett er for de rike» var overskrift på en artikkel jeg leste nettopp på ei nettavis. Jeg forstår hva journalisten mener, for det er lett å  bli bitt av utstyrsbasillen, med gode priser i shoppingteltet og mange «dette må jeg jo bare ha»-artikler får pengene bein å gå på. Dyre sko, tights, kompresjonsstrømper, pulsklokke, GPS, arm-varmere, dri-fit osv. Og for å ikke snakke om energibarer, flaskebelter, korsryggsekker, briller og sportsdrikker. Dette er mye mer avansert enn å bare springe en tur på fjellet… Så når vi gleder oss over de 17000 som har meldt seg på til Oslo Marathon, så kan vi kanskje ha litt i bakhodet at det er nok mange som ikke har råd til å være med på slike tilstelninger. Og det til tross for at Norge er ett av de landene i verden der inntektsulikheten er minst. Det er faktisk noen i samfunnet vårt som også har problemer med å betale medlemskontingenten for alle barna sine i idrettslaget de er med i. Det er noen som må si «nei» til barna når laget skal på cup og lengre turer. Det er noen som ikke kan kjøpe nye joggesko til ungene sine, eller seg selv.

Jeg kjøpte nettopp ei bok som heter «Ulikhetens pris». Der fokuseres det på hvorfor likere fordeling er bedre for alle. Vår nye helseminister Støre er også sitert: «Sterk dokumentasjon på at land med små forksjeller greier seg bedre». Sosiale ulikheter i helse er viktige å utjevne – det er det boka handler om. Før i tida var det de rike som var fete, og de fattige som var tynne. I dag er det motsatt. Det var derfor flott å se at deltakerne i Oslo Maraton var folk av alle slag, tykke og tynne, gamle og unge, superspreke og ikke fullt så spreke. Spesielt flott var det med de svaksynte som hadde kjendiser som følgevenner, og at man inkluderer grupper som ellers lett kan falle utenom. Jeg tror vi på mange måter har et godt samfunn i Norge, og at vi  ikke har så store ulikheter som de har f.eks. i USA. «Den norske sosiale likheten har vært en av nøklene til vår velstand», kommenterer Dagbladet om boken. Når Støre nå (som helseminister) signaliserer økt satsing på forebyggende og helsefremmende arbeid, så kan nettopp det være nøkkelen til videre suksess – at man i større grad når fram til grupper i lavere samfunslag og legger til rette for at enda flere velger et aktivt og helsefremmende liv. Utjevning av sosiale forskjeller i helse er trolig det viktigste vi har fokus på nå. Det er da også hovedtema på årets folkehelsekonferanse i Oslo i oktober. Og kanskje Oslo Maraton er med på å utjevne forskjellene – litt?