Artig program på NRK som heter Jimmys matfabrikk, der det er en som viser hvordan ulike matvarer er produsert og hva de er lagd av. Noe vil man kanskje ikke vite! Vi putter mye rart i oss, og vi tenker kanskje ikke alltid over hva som gjør marshmellows så luftige eller lettmajonesen tykk uten at det er brukt olje. Gelantin av grisehud, slim fra bakterier på kålhoder. Hver dag gjør vi innkjøp, lager mat og spiser oss mette på mat vi ikke vet hva er – egentlig. Industrielt framstilt mat, med konserveringsstoffer, smakstilsetninger, fargestoffer osv. Vi har det travelt med treninger og møter (vi er jo en morderne familie) og dermed blir det noen dager enkle løsninger. Vi har ofte salat ved siden av, vi lager ofte wok med rent kjøtt og gode grønnsaker. Men vi må vel innrømme – som alle andre, tipper jeg – at det ofte kunne vært «bedre». Det blir for mye kjøttdeig, taco og lasagne med krydderblandinger med mye salt og sukker, for sjeldent fisk osv. Og dårlig mat er ofte billigere enn god sunn mat. Hvor mye av helsa vår avgjøres ikke idet vi putter ting i handlekorga på butikken?

Når det er salg på frukt på Coop handler vi alltid inn ekstra mye frukt. Ungene elsker frukt, og det går unna i stor skala. Skjærer vi det opp spiser vi mer, alle sammen. Spis så mye frukt dere vil, er beskjeden til ungene.

Sosiale ulikheter i helse skyldes bl.a. at de med god inntekt tar seg råd til å kjøpe god sunn mat, mens lav inntekt og utdanning ofte henger sammen med usunt kosthold. Det har også med den «helsefremmende allmennkunnskapen» å gjøre! For at man skal kunne ta de sunne valgene, må man ha kunnskap om dette også! I folkehelsearbeidet i kommunen bør man tenke på dette – hvordan kan vi øke denne kompetansen i befolkningen?

Bedre kunnskap blant folk flest, kombinert med målrettet næringsmiddelpolitikk med lavere moms på sunn mat og høyere moms på usunn mat = flere kan unngå å spise seg syke.