Sitter her og har min siste legevakt for denne gang. I morgen går jeg på ferie, og etter ferie starter jeg i ny jobb som 100 % kommuneoverlege i ny kommune, og legevakt er ikke en del av stillingsinstruksen der. Det er jeg ikke lei meg for. Med 3 travle gutter å følge opp, engasjement i idrettslag og kone som jobber turnus skal det bli godt å ha fri ettermiddager/kvelder og helger. Jeg har gått i vakt de siste 6 årene og har vel funnet ut jeg er mer en 8-16 mann.

Men lite er mer viktig for fastlegesituasjonen i en kommune enn legevaktordninga. Jeg har hatt ca 3-4 vakter i mnd og travelheten varierer. Som regel ikke verre enn at det går ok å gå på jobb neste dag. Vi har hjemmevakt og får som regel sove noen timer. Vakta varer fra 1530 til 0800 midt i uka og fra 0800 til 0800 neste dag i helgene. Jeg pleier ta pasienter kl 1800 med 15 min konsultasjoner. Apoteket stenger kl 20 så jeg rekker å ta de fleste ungene med otitter og tonsilitter før den tid. Er det krise har jeg en del medisiner i kofferten min slik at kurene kan starte opp. Ei vanlig vakt har kanskje 8-15 pasienter midt i uka. I helgene har jeg vel vært med på over 30 pasienter på en dag. Er det veldig fint vær eller veldig stygt vær virker det som folk bruker legevakta mindre. Sommerstid blir det en del skader som følge av uteaktiviteter; sykkelvelt, fiskekroker i finger, trampolineuhell etc. Det er jo et sunnhetstegn for befolknignen at vi skader oss litt.

Når du har vakt er det som regel greie ting, men så er det det at alt mulig kan dukke opp. Trafikkulykker, vepsestikk og anafylaktiske sjokk, stygge skader, astmaanfall… Akuttskrinet står klar med adrenalin, phenamin og solu-cortef. Har heldigvis bare brukt det et par ganger. Så var det å huske dosen adrenalin… Og hvor skulle den stikkes nå igjen… 0,10 ml per 10 kg kroppsvekt, settes gjerne dypt i huden i overarmen. Racemisk adrenalin til astmaanfall eller unger med krupp i kjøleskapet. Oksygenkolben på gulvet. Bricanyl til astmapasienten, atrovent til KOLSeren. Med årene får man en ro med at man kjenner utstyret og gjennom erfaring, selvsagt. Det er himmel av forskjell på å ha gjort noe null ganger eller bare én gang.

Vi har i vårt distrikt alene-vakt. Befolknignsgrunnlaget i de 3 kommunene er ikke mer enn ca 20.000 tror jeg. Derfor er det bestemt at vi klarer oss alene på vakt. Det betyr vi tar alle prøver og undersøkelser selv; EKG, CRP, urinprøve, spirometri (ikke så ofte aktuelt på legevakt) osv. Sårstell, suturering, kateterisering – alt gjøres uten assistanse. Noen ganger har jeg nok tenkt det hadde vært bra å ha bemannet legevakt med sykepleier til å hjelpe. Det vurderes visst om det ikke skal bli det fram til klokka 23, og at det på natterstid kunne vært samarbeid med stor-legevakt i nabokommunen. Jeg tror jo det hadde vært fornuftig. Ikke alltid like bra hverken for lege eller pasient å måtte vurdere ting på telefon i halvsøvne hjemme i senga. (Eller dvs på sofaen, jeg blir kastet ut av soverommet når jeg har vakt for sambandet bråker så mye, piper og spraker rett som det er,  som om det prøver å minne meg på at det fortsatt er oppladet og klart for action). Men jeg tror det går bra som regel.

Jeg liker å sy. Du reparerer noe som er ødelagt, fikser det fint og pasienten blir hel igjen. Småkirurgi er viktig del av allmennpraksis også. Fjerne føflekker, insidere abscesser, fjerne ateromer… «Blir jo skikkelig hardangersøm» sier pasienten ikke rent sjelden. Vanskelig å forstå hvordan de klarte seg uten lokalbedøvelse før i tiden! De var nok mer vant til smerte enn det vi er i våre dager. Vi skal helst leve smertefrie liv. Og jeg er selv akkurat sånn, jeg hater å være syk, jeg kan ikke fordra det. En vond hals; ingen pusspropper, streptest negativ tatt på meg selv. Men allikevel kun vond hals og frossenfølelse. Ingen kataralia (snue, hoste…). Hm, kan det være bakterielt kanskje? Etter et døgn med apocillin ble jeg mye bedre. Jeg innrømmer at jeg kanskje ikke hadde behandlet meg selv om jeg hadde møtt meg som pasient. Det er lettere å be andre se det an, enn seg selv:)

Det er når man blir syk man blir minnet på hvor godt det er å være frisk. Jeg tror det er viktig for leger å forstå hvor mye det betyr for pasienten å få lov å bli frisk igjen. Uansett om det er en uskyldig (men plagsom) halsbetennelse, eller langt mer alvorlig sykdom. Kanskje glemmer vi det litt av og til. Og synes pasientene syter og oppsøker lege for raskt. Vel, jeg sitter for tiden i et glasshus i så måte, og skal ikke kaste stein på noen…

Nå piper alarmen her ute, på min siste vakt. Heldigvis bare innbruddsalarmen som skal passe på huset om natta.